2016. 06. 01.

Fotósvonat Mezőcsátra

A hazai fotósvonatok száma szépen gyarapodik, ez nem vitás. Ezúttal egy különleges utazásra invitáljuk olvasóinkat és ráadásul még időben szólunk: október 29-én a személyforgalomtól 2007 óra mentes Nyékládháza–Mezőcsát vonalra térnek vissza egy vonat erejéig az ablakos vonatok.



A 375,660 Alaptítványtól kaptuk a hírt, ami szerint 2016. október 29-ére, szombatra különvonatot rendeltek a MÁV-START-tól a 2007 óra szünetelő személyforgalmú Nyékládháza–Mezőcsát vonalra. A vonat fotósvonatként közlekedik majd, számos fotómegállással készülnek a szervezők. Már itt érdemes kiemelni, hogy a bevételt a 375,660-as pályaszámú gőzmozdony felújítására költik majd.
Az őszi vonatozás apropója lesz az is, hogy november 4-én lesz 110 éves az egykori Miskolc–Mezőcsáti HÉV vonala, amelyen azonban 2007. március 4-én megszűnt a személyforgalom az akkori szakminisztériumi döntés értelmében.
A fotósvonat pontos menetrendjét még egyeztetni kell a MÁV-START-tal, valamint hátravan még a fotómegállások tervezése is, erre a nyár folyamán kerül majd sor.
Ami viszont biztos. a vonatot az eredeti kivitelű, azaz a remotorizálási programból kimaradt 438 038-as, azaz korábban M43 1038-as pályaszámú Kisdácsia lesz tervezetten a mozdony, a vonat pedig várhatóan két Bhv-kocsiból áll majd. A Kisdácsiák nem alkalmasak a vonat fűtésére, így az időjárástól függően hűvös lehet a kocsikban – figyelmeztetnek a szervezők.
A részvételi díj a jelenlegi információk szerint 4500 forint lesz egy utas számára, amelyet a 375,660 Alapítványnak juttatott adományként kezelnek majd. Két felnőtt és egy-három gyermek családi jegyet is válthat, amelynek ára 10000 forint lesz majd, itt feltétel, hogy a gyerekek 16 évesnél fiatalabbak legyenek és legfeljebb négy ülőhelyet foglaljanak el.
A gőzmozdony történetével és az alapítvány működésével kapcsolatosan számos információ érhető el a Facebookon és az alapítvány honlapján, a www.375-660.hu webcímen.

RegionalBahn programajánló

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.