2018. 02. 01.

Feltörekvő RegioJet: közel az ötmillió

Több mint egymillió utassal többen választották a RegioJet vonatait 2017-ben, mint egy évvel korábban – ezt közölte a minap Radim Jančura magánvasútja. A növekedést annak tudják be, hogy újabb viszonylatok jelentek meg a kínálatban, így 2018-ra is bizakodva tekintenek.




A RegioJet sárga vonatait 2017-ben 4,67 millió utas választotta – közölte a cseh üzletember, Radim Jančura kezében lévő cég a minap. A vasúttársaságnál annak tudják be az előző évhez képest több mint egymillió fős növekedést, hogy új viszonylatok és új célállomások jelentek meg a kínálatban, így sokan választották a céget. Kérdés, hogy vajon az állami vasúttársaságoktól, a ČD-től és a ZSSK-tól pártoltak át az utasok vagy éppen új kuncsaftokat sikerült megnyerni a vasúti utazásra?
Mindenesetre az biztos, hogy a Pozsony–Kassa belföldi viszonylat feladásra ellenőre is nőttek az utasszámok, hiszen Prágából Pozsonyba és Brünnbe is kínáltak már tavaly is közvetlen vonatokat és az idei évben újabb célállomások jelentek meg a kínálatban, többek között a GKB-val együttműködésben elérik a RegioJet vonatai az osztrák fővárost is. Ezt a viszonylatot a decemberi és januári időszakban már mintegy 100 ezer utas vette igénybe.

A RegioJet vonatait 2017-ben közel négy és félmillió utas vette igénybe. Olcsó és jó?
(fotó: Halász Péter)

Jančuráék úgy gondolják, hogy a low-cost szegmensben komoly versenytársa a RegioJet a többi cégnek, hiszen olcsón kínál utazási lehetőséget, az árakat bizonyos esetekben pedig a fedélzeti szolgáltatások hiánya miatt tudják alacsonyan tartani. De természetesen a magas színvonalú szolgáltatás sem elhanyagolható vonzerő, hiszen olcsón kínálnak minőségi eljutási lehetőséget.
A RegioJet legnagyobb ellenfele a magánvasúti szektorban a szintén cseh érdekeltségű LEO Expess. Ez a társaság tavaly 1,5 millió utast szállított Kateřina Veitová sajtóreferens nyilatkozata szerint. A LEO jóval kisebb hálózaton szolgáltat és jelenleg csak öt távolsági forgalomra alkalmas FLIRT motorvonatuk van, a fő szolgáltatási területük pedig a Prága–Ostrava–Kassa tengely.
Összehasonlításul érdemes a ČD számait is megnézni: 2016-ban 171,5 millóió utas választotta az állami vasúttársaságot (2017-es adatokat még nem közöltek), ami az előttes évhez képest 1,8 milliós növekedés és illeszkedik a 2010 óta tartó, folyamatosan bővülő trendbe.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.