2018. 04. 09.

Kis menetrendváltás Csehországban

Magyarországon és általában Európában is április 9-én lép életbe a 2017/2018-as menetrend első nagyobb korrekciója. A cseheknél olyan sok változás jött össze az „1-es pótlékhoz”, hogy az SŽDC külön sajtóközleményben is felhívja a figyelmet a változásokra.





A vasúti pályát működtető szervezet, az SŽDC külön sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy április 9-étől lép életbe az első jelentősebb korrekciója. Magyarországon az 1-es számú módosítás lép életbe (ez a MÁV-csoport honlapján elérhető), de Csehországban is komoly változások jönnek még a nyári menetrend életbe lépése előtt.
A pályavasút közlése szerint komoly változások jönnek majd a 010-es, a 270-es és a 330-as menetrendi mezők esetében, itt a LEO Express több, eredetileg április 9-étől közlekedtetni kívánt vonatának forgalomba állítását halasztotta el augusztus 1-jéig: az érintett vonatok a 1342, 1343, 1354, 1355, 1364 és 1365 számokat viselik, ezek a Prága és Bohumín, illetve Přerov és Staré Město u Uherského Hradište között közlekedtek volna. Kérdés, hogy augusztus 1-je után közlekednek-e majd ezek a járatok?

A LEO Express több járat bevezetését elhalasztja, egyelőre augusztus elejéig

Ugyancsak korlátozza majd az vonatainak közlekedését az Arriva: a DB-csoport járatai nem közlekednek majd április 30-án és május 7-én Prága és Benešov u Prahy között.
Hradec Králové térségében új vonatpár indul majd az Óriás-hegység lábánál fekvő Vrchlabí és Kunčice nad Labem között minden nap; egy vonatpár közlekedését hétköznapra korlátozzák, hétvégén pedig egy újabb vonatot vesznek fel a menetrendbe.

Észak-Csehországban több térségében jelentősebb változásokat hoz magával az első menetrendi módosítás, érdemes figyelni utazás előtt

Dél-Morvaországban a Hustopeče u Brna–Šakvice vonalon új vonatpár közlekedik majd, ezzel jobb eljutási lehetőséget biztosítanak majd (átszállással) Brno (Börénvásár) felé.
A libereci térségben a hétvégi időszakban bővül a menetrendi kínálat több viszonylaton, valamint módosul a Prága és Tanval között közlekedő sebesvonatok menetrendje is.
Az SŽDC azt kéri az utasoktól, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak a vasúti menetrendről, mert számos más kisebb változásra is sor kerül, elsősorban a különféle naptípusokra vonatkozó korlátozások változnak április 9-étől. A módosított menetrendi mezők böngészhetők az SŽDC oldalán és már elérhetők a módosított adatok a ČD és az IDOS menetrendi keresőiben is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.