2018. 12. 04.

Jegesedett a felsővezeték – összedőlt a cseh vasúti közlekedés

A cseh vasúti hálózat talán legfontosabb csomópontja Česká Třebova állomás: itt ágazik szét Prága felől jövet a Sázava völgyében vezető brünni és a keletre tartó ostravai fővonal. A csomóponton azonban december első napjaiban megállt az élet a jegesedő felsővezeték miatt.


Igen komoly késésekkel, járatlemondásokkal kellett számolnia annak, aki útra kelt a cseh vasúti hálózaton. December 2-án délután ugyanis egyre jobban akadozott a vasúti közlekedés Csehország közepén, Česka Třebova állomáson, ugyanis olyan mértékben jegesedett a felsővezeték az ónos eső és a fagypont alatti hőmérséklet miatt, hogy a környéken a villamos vontatású vonatok nem tudtak közlekedni. A České Dráhy tájékoztatása szerint Česká Třebová és Opatov között dízelmozdonyok segítették a vonatközlekedést. A villamos vontatású forgalom mintegy tizenkét órán át szünetelt a térségben: Česká Třebová és Svitavy között (idáig ér észak felől az 3 kV-os egyenáramú hálózat) másnap reggel 9 óra körül indulhatott meg a villamosüzemű közlekedés.
A hétfőn dél körül adott információk szerint Česká Třebová és Brno között egyelőre még csak korlátozott a vasúti közlekedés, Zábřeh na Moravě felé pedig szünetel továbbra is a villamosközlekedés, legalább is a hétfő délutáni állapotok szerint.
A korlátozás komolyan érinti a magánvasúti szolgáltatókat is: a RegioJet járata például hét órás késéssel ért Kassára, más vonatokat pedig Havlíčkův Brod felé tereltek el. A budapesti EuroCity-vonatok átlagosan két-két és fél órás késéssel értek célba.
Sokan kritizálják az utastájékzotatást is: a České Dráhy mellett a pályavasút, az SŽDC sem jeleskedett az utazóközönség tájékoztatásában, legtöbbször egymásra mutogatott a nemzeti vasúttársaság és a pályvasút.

Halász Péter

3 megjegyzés:

 1. valamelyik nap épp ment a szokásos máv-mantra a neten (nem pont itt), s hogy bezzeg a csehek...:)
  most akkor mégsem? ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Öt nap meg öt év alapján is lehet ítélni.

   Törlés
  2. A Csehek nagyon jó irányba haladnak, bár vannak elhibázott döntéseik, pl a végletekig ragaszkodás a saját termékeikhez. Egyfelől érthető, másfelől stratégiai hiba. De most nem is ez a lényeg a jegesedést nem hiszem , hogy a CD rendelte, így ez nem az ő hibájuk.

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.