2018. 12. 04.

Jegesedett a felsővezeték – összedőlt a cseh vasúti közlekedés

A cseh vasúti hálózat talán legfontosabb csomópontja Česká Třebova állomás: itt ágazik szét Prága felől jövet a Sázava völgyében vezető brünni és a keletre tartó ostravai fővonal. A csomóponton azonban december első napjaiban megállt az élet a jegesedő felsővezeték miatt.


Igen komoly késésekkel, járatlemondásokkal kellett számolnia annak, aki útra kelt a cseh vasúti hálózaton. December 2-án délután ugyanis egyre jobban akadozott a vasúti közlekedés Csehország közepén, Česka Třebova állomáson, ugyanis olyan mértékben jegesedett a felsővezeték az ónos eső és a fagypont alatti hőmérséklet miatt, hogy a környéken a villamos vontatású vonatok nem tudtak közlekedni. A České Dráhy tájékoztatása szerint Česká Třebová és Opatov között dízelmozdonyok segítették a vonatközlekedést. A villamos vontatású forgalom mintegy tizenkét órán át szünetelt a térségben: Česká Třebová és Svitavy között (idáig ér észak felől az 3 kV-os egyenáramú hálózat) másnap reggel 9 óra körül indulhatott meg a villamosüzemű közlekedés.
A hétfőn dél körül adott információk szerint Česká Třebová és Brno között egyelőre még csak korlátozott a vasúti közlekedés, Zábřeh na Moravě felé pedig szünetel továbbra is a villamosközlekedés, legalább is a hétfő délutáni állapotok szerint.
A korlátozás komolyan érinti a magánvasúti szolgáltatókat is: a RegioJet járata például hét órás késéssel ért Kassára, más vonatokat pedig Havlíčkův Brod felé tereltek el. A budapesti EuroCity-vonatok átlagosan két-két és fél órás késéssel értek célba.
Sokan kritizálják az utastájékzotatást is: a České Dráhy mellett a pályavasút, az SŽDC sem jeleskedett az utazóközönség tájékoztatásában, legtöbbször egymásra mutogatott a nemzeti vasúttársaság és a pályvasút.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.