2019. 05. 02.

Kérem VYgyázzanak, az ajtók záródnak!

Norvégiában a legnagyobb vasúti és buszos szolgáltató összeolvadása jó okot ad az arculatváltásra. Az érdekeltségek révén Svédországban is hamar ismert lesz az új márka.





A legnagyobb norvég vasúttársaság, az NSB (Norges Statsbaner, nem összekeverendő a Neusiedler Seebahnnal) és leányvállalatai hosszas előkészítés után új arculatot kapnak, így egységes brand várja Norvégiában a vonatra szállókat, az (immár) egykori Nettbuss hálózatán autóbuszt használókat, az Oslo területén elektromos közautót igénybe vevőket, sőt a svéd Nettbuss és a szintén svéd Tågkompaniet is a Vy név alatt keresendő. A közös dizájnon túl középtávú cél, hogy háztól házig szolgáltatást nyújtson, részben a meglévő „hagyományos” közösségi közlekedés bevonásával (távolsági autóbusz, vasút), részben pedig az NSB közautós szolgáltatásával (2019. április 24. óta Vy Bybil), amely egyelőre csak Osloban üzemel. Utóbbi szolgáltatást nem csak a távolsági utazások kiegészítéseként, hanem az norvég fővároson belül vagy a környékről ingázók is praktikusan tudják kombinálni, hiszen a Ruter (a közösségi közlekedés megrendelője Osloban és a környező Akershus megyében) jegyei és bérletei is megválthatók a Vy alkalmazásából.

Az NSB-nél korábban a vörös szín volt a domináns...


...ezentúl a zöld kerül előtérbe

Az új nevet az egyik norvég szélsőbaloldali párt a Rødt vezetője, Bjørnar Moxnes mutatta be a Parlamentnek 2019. március 14.-én. Érvelésében megemlítette, hogy fontos volt egy rövidebb név létrehozása, mint amilyen Svédországban az SJ vagy Németországban a DB. A logót a az 1982-es sí-világbajnokság logója ihlette, a két fő szín a sötétzöld és a szürke lesz. Az átalakítás 280 millió norvég koronába került.

Az Osloban elérhető Bybil autómegosztó rendszer a jövő felé nyit

Az új logóhoz ihletet adó sportesemény plakátja

Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.