2019. 09. 24.

Svájcban már elég utólag fizetni a vonatjegyért

2020-tól Svájcban országosan is bevezetik a 2018 óta tesztelt automatikus jegyfizetési lehetőséget. Mostantól elég lesz egy applikációban elindítani az utazásunkat és a nap végén automatikusan a legolcsóbb variációt vonja le a számlánkról a rendszer. Ezzel Svájc a világon az első, ahol az egész ország szinte minden közlekedési eszközén lehet majd használni a GPS alapú, utólag fizetős jegyrendszert.


Az eredeti ötlet már elég régi, de a tényleges bevezetéséig csak az elmúlt években jutottunk el. A mobiltelefonok és -hálózatok fejlődésével lehetőség nyílik arra, hogy a hagyományos jegyvásárlást a feje tetejére állítsuk és inkább egy bolti bevásárláshoz hasonlítson az egész. A cél, hogy az utasoknak ne kelljen sorban állni, vagy akár csak előre kitalálni, hogy pontosan merre akarnak utazni aznap, ezzel jóval nagyobb függetlenséget kínálva. A most bevezetett svájci rendszer alapja a GPS-el rendelkező okostelefon és egy azon futó applikáció, amelyben az utazásunk előtt aktiváljuk a jegyünket, amely innentől kezdve bárhol érvényes, vonaton, buszon, hajón, villamoson stb. Legközelebb csak akkor van dolgunk az egésszel, amikor aznap már nem akarunk többet utazni, vagy mondjuk autóval/taxival utazunk tovább. Ekkor az applikációban befejezzük az utazást és a rendszer a GPS adatok alapján kalkulálja nekünk a tarifarendszereknek megfelelő legolcsóbb opciót, amit aztán automatikusan levon a csatolt bankszámláról. Ennél egyszerűbb módja az utazásnak és jegyvásárlásnak már tényleg alig lehetne.

Mindegy, hogy az egész országot akarjuk átszelni egy ICN-el, vagy csak két megállót akarunk villamosozni a zürichi belvárosban, az utólag fizetős jegyrendszerrel mindenképp a legjobb árat fizetjük, a lehető legkényelmesebben

A 2018 óta futó tesztek során, például az egyre gyorsabban terjedő Fairtiq app felhasználó megnégyszereződtek és sokan egyre többet használták a check-in/check-out opciót. A sikeresnek ítélt tesztfázis után a svájci közlekedési szövetségek a definitív bevezetés mellett döntöttek, aminek köszönhetően a jövő év elejétől már több applikációban is feltűnik majd az utólagfizetős opció. Ezzel a tervek szerint a Fairtiq alkalmazásán túl elvileg a legelterjedtebb, SBB mobilos felületébe is bekerül majd az automatikus jegyváltás lehetősége. Az utazásunk során, a jegy aktiválása után egy esetleges ellenőrzéskor elég lesz majd az applikáció által generált vonalkódot felmutatni, amely érvényességét az jegyvizsgáló a saját készülékén beolvasva tud ellenőrizni. Ezzel Svájc az első ország a világon, ahol az egész ország területén használhatjuk a teljesen automatikus jegyváltási lehetőséget, amellyel nagyban megkönnyítik például a turisták vagy az alkalmi utazók dolgát is, akik nem annyira jártasak a tarifarendszerek útvesztőiben.

Berky Dénes

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.