2020. 08. 05.

Kiránduljon a Dunakanyarba!

Szeptember végéig tartó szezonális ajánlatot vezetett be a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MAHART. Egy jeggyel akár három szolgáltatást is igénybe vehetünk, rendkívül kedvező áron.




Mától lehet megvásárolni bármely MÁV-START-hoz tartozó vagy velük partnerségben álló pénztárban a Dunakanyar napijegyet, amivel rendkívül kedvező áron lehet kombinált közlekedési módú kirándulást tenni az ország egyik legszebb részén. A napijegyet egyelőre csak pénztárban, papír alapon lehet megvásárolni, de az ígéretek szerint augusztus 15-től már a MÁV alkalmazásban is elérhető lesz. A Volánbusz és a MAHART egyelőre nem vállalta az értékesítést, de a remélhetőleg sikeres bevezetés után nem tartanánk kizártnak az ő jegyértékesítési rendszereikbe történő integrálást.

A különleges ajánlat bevezetéséhez erősen hozzájárult a júniusi hegyomlás Dömösi átkelés megállóhelynél, amikor a MÁV-csoport a Volánbusztól és a MAHART-tól is kért vonatpótló szolgáltatást. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki a vasúti pénztárakban alig másfél hete megváltható hajójegy és a hivatalos adatok szerint idén már 50 ezer elszállított utas felett járnak a dunakanyari hajójáratok. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy az állami tulajdonban lévő szolgáltatók ennyire gyorsan és jutányos áron kínált terméket hozzanak létre gyakorlatilag a semmiből.

A sajtótájékoztató helyszíne a Budapestről elnevezett hajó volt, amely Budapesten belül tett egy kört a sajtótájékoztató ideje alatt

Valamivel mélyebb együttműködés vált most valóra a Dunakanyar napijegy bevezetésével, hiszen már a Volánbusz járataira is érvényes a termék. Az adott napon érvényes jeggyel majdnem korlátlan számú utat tehetünk meg, a ez egyetlen igazi korlátozás a hajójáratokat érinti: a három vonaljárati és a körjárati útvonalból csak az egyikre érvényes korlátlanul, a többire normál díjszabás szerint kell jegyet vásárolni. Két árszint van érvényben, így nem is annyira bonyolult a rendszer. 26 év alatt 1499 forintot, felette 1999 forintot kell a pénztárban hagyni, hogy a Duna mindkét partján és attól némileg távolabb közlekedő járatokkal utazhassunk.
Vasútvonalak közül az esztergomi (S72, G72, Z72), váci (S70, G70, Z70, Metropolitan és Hungária EC-k), kisváci (S750) és a H5-ös (Szentendrei) hév városhatáron túli szakasza esetében használható. Autóbuszok közül a 300-as és 800-as viszonylatcsoport került bele a kalapba, így a Pilis és a Börzsöny is bejárható. Hajók közül a Vác–Visegrád, Esztergom–Zebegény, Szentendre–Visegrád vonaljáratok és a Visegrád–Nagymaros–Zebegény–Dömös útvonalú Dunakanyari körjárat egyike használható egész nap.

Egy apró csavar még van a rendszerben, hiszen szeptember 1-től már csak pénteki, szombati és vasárnapi közlekedési rend esetén lesz érvényes a Dunakanyar napijegy. A jegyek érvényesítését ellenőrzését a megszokott módokon végzik majd a szolgáltatók

Az új ajánlatot kormányzati és szolgáltatói oldalról is méltatták, bevezetéséhez hozzájárult a néhány hete történt hegyomlás is. A képen balról jobbra: Dr. Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója; Rétvári Bence, Észak-Pest megye országgyűlési képviselője; Szalay-Bobrovniczky (született Szentkirályi) Alexandra, kormányszóvivő; Dr. Völner Pál, Kelet-Komárom-Esztrergom megye országgyűlési képviselője; Spányik Gábor, a MAHART PassNave ügyvezetője
(fotók: Adorján Péter)

A kormányzati-önkormányzati oldalról megjelent képviselők azt is várják a jegytől, hogy csökkenjen az egyéni gépjárművel megtett szabadidős forgalom, hiszen a két dunaparti főút (11-es, 12-es és 2-es főút) és a települések kapacitása is véges.

A napijegy érvényességi területe, ami némi segítséget nyújt a változatos utazás megtervezésében is. Az autóbuszoknak csak egy része van feltüntetve.
(grafika: MÁV-START)

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.