2021. 07. 28.

Áradás miatt állt le a Transszib

Nem csak Nyugat-Európában okozott mostanában problémát az esős időjárás, hanem Oroszországban is. Egy alapesetben nem túlzottan jelentős folyó áradása döntötte romba a Transszibériai vasútvonalat néhány napra. Az Orosz Vasutak [РЖД] és a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma [МЧС] néhány nap alatt helyreállította a közlekedést, hiszen azon a vidéken a vasút valódi köldökzsinór.



2021. július 23-án Oroszországban, a Bajkálon túli területen, Kuenga [Куэнга] és Ukurei [Укурей] állomások között, a heves esőzések miatt megáradt Areda [Ареда] folyó erősen megrongálta a Transszibériai vasútvonal hídját. A keletebbi orosz-mongol-kínai hármashatárhoz „közel” (attól mintegy 250 kilométerre) lévő híd oly mértékben megrongálódott, hogy a vasúti közlekedést mindkét irányban le kellett állítani.

A pirossal jelölt vonal a Transszibériai vasút, ennek a Csita utáni szakaszán történt az áradás miatti hídomlás

Az itt közlekedő nagytávolságú személyszállító vonatok – mint a Vlagyivosztok–Moszkva, Vlagyivosztok–Szamara – helyett Csita [Чита] és Habarovszk [Хабаровск] között buszokkal és repülőkkel szállították az utasokat. Július 24-én a Moszkva–Vlagyivosztok és Omszk–Vlagyivosztok között közlekedő vonatok 615 utasát Csita állomáson leszállították, majd repülővel Habarovszkig szállították őket, ahonnan vonattal tudtak tovább utazni. Az eset több, mint 2500 utast érintett. Többségük a repülőgépes átszállást választotta, azonban 127 utast szállodában szállásolt el a vasúttársaság. 1400 utas lemondta az utazást, nekik a jegyeket az RZsD [РЖД] visszatéríti. A vasúttársaság minden olyan utasnak, akik az eset miatt szenvedtek el késést, 50 %-os kedvezményre jogosító kuponokat küld e-mailben, melyet 2021 év végéig használhatnak fel.

Oroszország méreteiről sokat elmond, hogy a havária helyszíne az egyszerűsített térképkivágaton is csak jelentős távolságok megadásával értelmezhető. A zöld feliratok a távolsági vonatok végpontjait mutatják, ahonnét biztosították a továbbutazást.
(grafikák: РЖД)

A Transszibériai vasútvonalról a legtöbb tehervonatot a BAM-ra (Bajkál-Amúr vasútvonal) tereltek át, azonban az összeset nem lehetett, mert a BAM kapacitása a határát már elérte. Ez viszont a gazdaságnak is károkat okozott, hiszen ezeknek a területeknek az ellátását a vasút biztosítja.

A helyi katasztrófavédelmi szervezet, az МЧС fotóján jól látható, hogy milyen kiterjedése volt az áradó folyónak

Az МЧС a környékbeli lakosság ellátására minden bevethető eszközzel felvonult, a képen ivóvizet rakodnak át a Mi-8 típusú helikopterből egy Kamaz 5311-es teherautóra.

A helyreállítási munkálatokat már másnap, 24-én megkezdték. A helyszínen több, mint 350 ember dolgozott éjjel-nappal, több tucat munkagéppel. A munkálatokhoz 67 vagon zúzottkövet szállítottak le. A munkát nehéz időjárási körülmények között, növekvő vízszint mellett végezték. Moszkvai idő szerint 20:15-kor az Areda folyó felett átívelő híd egyik vágányát helyreállítottták, majd pár órával később át is haladt rajta az első üres tehervonat. 25-én 17:54-kor a személyforgalom is megindulhatott. Az első áthaladó személyszállító vonat a 11-es számú, Vlagyivosztok és Szamara között közlekedő vonat volt.


Július 27-én hajnalra az MCsSz [МЧС] által koordinált helyreállítási munkálatok befejeződtek, a forgalom mindkét vágányon megindulhatott. A helyreállítás az előzetes tervek szerint 5 napba telt volna, azonban ezt sikerült közel másfél nappal korábban befejezni. A vonatok most már menetrend szerint közlekednek.


Gyorgyovics Krisztián

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.