2011. 04. 20.

Sinókönyv

Idehaza is ismerjük, hiszen jó ideig a szerbek felől ilyen motorkocsi járt be Szegedre. A szabadkai „Sinobusz” nagy testvéreiről, a németországi Uerdingenben gyártott sínbuszokról szóló könyv abszolut alapmű. A minap érkezett, még csak belelapoztam, de lenyűgöző...A két kötetetben szinte minden benne van, amit az uerdingeni sínbuszokról tudni érdemes. Amit itt nem találunk meg, azt nem is érdemes máshol keresni. A német vasút embelmatikus vörös járművei nagy népszerűségnek örvendenek a vasútbarátok körében – talán azért, mert nyitott vezetőállása van? Ki tudja, mindenesetre a német mellékvonalak megmentőjének tartott motorkocsik valóban vasúttörténeti jelentőségűek, az NSZK vicinálisainak elmaradhatatlan része.

Az uerdingeni sínbusz. A mellékvonalak megmentője a német vasúttörténet jelentős szereplője és még napjainkban is a vasútbarátok egyik kedvenc járműve
(a kiskép és e felvétel forrása: www.roter-brummer.de)
A vaskos, kétkötetes kiadványt a kiadó Eisenbahn Kurier pedig most (sok másik kiadvány mellett; részletek itt) a kötetenkénti 48,00 euró helyett mindössze kötetenként 24,80-ért kínálja – még antikvár kiadásban sem találni ennyiért! Ha valakinek van euróövezeti bankszámlája, a két kötetért, postaköltséggel együtt mindössze 56 eurót kell fizetni. Azt hiszem, megéri a vásár! Ide kattintva érhető el a két kötet adatlapja:
Becses darabok – ami ebben nincs, az nem is létezik
(a szerző felvétele)
 A következő projekt is adott: az NDK sínbuszairól szóló könyvet is fel kellene tenni a könyvespolcra... :-)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.