2011. 07. 21.

Szesztilalom lesz

Már nem az első közlekedési szolgáltató készül arra, hogy megtiltsa a vonatain az alkoholfogyasztást. A cégek úgy látják, hogy így sokkal kevesebb lesz a rongálás és a kosz a járműveken. Most éppen Hamburg városa döntött az alkoholfogyasztási tilalom bevezetése mellett.

Szeptember 1-je után a Hamburger Verkehrsverbund, azaz a HVV valamennyi járatán és megállójában tilos lesz az alkoholtartalmú italok fogyasztása. A HVV érvelése szerint így tisztábbak maradhatnak a járművek, nem szennyezik be őket a mámoros utazók. Mindemellett úgy vélik, biztonságosabb is lesz a közlekedés a Hanza-városban.
Tilos lesz a buszokon és a buszmegállókban is az italozás szeptember 1-jétől. A kép a poppenbütteli S-Bahn-megállónál lévő buszterminálon készült

Az utasoknak egy havi türelmi időt ad a HVV: október 1-ig csak figyelmeztetik a szabálytalankodókat, utána pedig 40 eurós bírságot szabnak majd ki rájuk.
A tiltás alól azért van kivétel: ezek között vannak a HADAG által üzemeltetett kompjáratok és Schleswig-Holstein tartománya tartó vagy onnan érkező vonatok.
Az alkoholtilalom bevezetése nem egyedi lépés: 2009 végén az alsó-szászországi Metronom vasúttársaság is hasonló intézkedéseket vezetett be és ezeket a mai napig is sikeresnek ítéli meg a Hamburgba közlekedő járatokat is üzemeltető cég.
Az S-Bahn járatain is tilos lesz az alkoholos italok fogyasztása. Talán is kevesebb lesz a rongálás és tisztábbak maradnak a vonatok
(a szerző felvételei)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.