2011. 08. 06.

Eladják a buszüzemet

Saját maga jelentette be a weblapján: eladja az autóbuszos cégét a Wiener Lokalbahnen. A Bécs és Baden közötti helyiérdekű vasutat üzemeltető cég egyelőre tehát a kötött pályán tudja elképzelni a jövőjét. A gumikerekűeket pedig vigye, aki akarja.
A 2004-ben alapított Wiener Lokalbahnen Busbetrieb GmbH-t (azaz röviden: WLBB) bocsátja áruba a Wiener Lokalbahnen, rövidítve a WLB. Ezeket a járatokat eredetileg az anyacég kapta meg üzemeltetésre, aki továbbadta a leányvállalatnak a megszerzett jogait. A „HÉV” buszüzeme 2005 óta üzemeltet Bécsben felemás sikerrel.
Emlék a múltból: a WLBB autóbusza a 60A járaton. 2009. szeptembere óta ez a kép már történelem

Emlékezetes, hogy a WLBB által üzemeltetett 60B járat esetében nem hosszabbították meg a közszolgáltatási szerződést. Sok ok mellett közrejátszott az is, hogy az utastájékoztatás kritikán aluli minőségű volt a járműveken.
A WLBB Mercedes-Benz Citaroja érkezik a 60A viszonylaton a Liesing vasútállomása előtti buszpályaudvarra

A cég „saját jogon” jelenleg öt bécsi autóbuszviszonylatot üzemeltet, ezek a 16A, 33A, 37A, 67A és 70A számokat viselik. A 80A jelzésű buszt eredetileg az ÖBB leánya, a Postbus üzemeltethetné, azonban ez a cég megbízta a WLBB-t a járat forgalmának biztosításával. A városi járatokon kívül több elővárosi járat, így a vasúti kínálatot kiegészítő 361-es számú, Wien, Oper–Baden közötti autóbusz-viszonylat is a cég kezelésében van. Az elővárosi és a badeni helyijáratok sorsa egyelőre nem tisztázott: elképzelhető, hogy a WLB visszaveszi az üzemeltetésüket a leányvállalatától, de az is reális megoldás, hogy a bécsi városi járatokkal egyetemben megkapja ezeket is az új üzemeltető.
A WLBB üzemelteti a 361-es buszt is, amely a vaskerekű kínálatot egészíti ki Bécs és Baden között
A 80A viszonylatot a Postbus megbízásából üzemelteti a WLBB. A járaton – ahogy mindenhol máshol a városi viszonylatokon – a cég Mercedes-Benz Citaro kocsijai közlekednek

A WLB honlapján most közzétett ajánlattételi felhívásban közli: száz százalékos tulajdonrészét el kívánja adni. Az ajánlatokat 2011. augusztus 31-én délig várják.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.