2011. 09. 09.

A Bombardier Blackpoolban

A különleges, emeletes vagy éppen cabrio villamosairól ismert brit tengerparti városban, Blackpoolban bemutatták a Bombardier új villamosát. A város számára épített Flexity 2-esek szokatlanul hatnak a 125 éves hálózaton.


Blackpool kapcsán az értő közönség előtt azonnal megjelennek a különféle, leginkább buszalkatrészekből gyártott, különleges villamosok. A tengerparti brit város villamosüzeme emiatt is különleges célpont a turisták, főleg a közlekedésbarátok számára. Azonban egyszer minden jónak vége van s a „nosztalgiaüzem” valódi nosztalgiává válhat.
Szeptember 8-án mutatták be ugyanis az új blackpooli villamost. A Bombardier Flexity 2-eséből tizenhatot rendelt a város, s a járműbeszerzés a város villamoshálózatának megújítását szolgáló mintegy 100 millió fontos (hozzávetőleg 32,2 milliárd forintos) projektnek. Ebből az összegből 33 millió fontot (mintegy 10,6 milliárd forintot) tesz ki a a járműbeszerzés, a többi forrást az infrastruktúra megújítására fordítják.
A villamos járműparkja mellett az infrastruktúra is megújul Blackpoolban

A Bombardier 32,5 méter hosszú, 2,65 méter széles, alacsonypadlós kocsikat szállított a briteknek. A németországi Bautzenben lévő gyárban épített kocsik 2012 húsvétjáig állnak szolgálatba – ígérték a helyiek és a gyártó.
Azért persze marad még régi jármű is szolgálatban. Igaz, jóval kevesebb. A forgalomban maradó kocsik ajtaját átalakítják az új pályának hoz illeszkedően és jobbára reklámok borítják őket. Azonban a régi, át nem alakított kocsik kedvelői se bánkódjanak: az ígéretek szerint minden típusból eltesznek kettőt az utókornak.
Szokatlan lesz a buszokra hajazó járgányok után a Bombardier új villamosa

Korszerű, ám meglehetősen steril utastér. Vége a mindennapos nosztalgiának
(fotók: Railway Gazette)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.