2011. 09. 09.

A Bombardier Blackpoolban

A különleges, emeletes vagy éppen cabrio villamosairól ismert brit tengerparti városban, Blackpoolban bemutatták a Bombardier új villamosát. A város számára épített Flexity 2-esek szokatlanul hatnak a 125 éves hálózaton.


Blackpool kapcsán az értő közönség előtt azonnal megjelennek a különféle, leginkább buszalkatrészekből gyártott, különleges villamosok. A tengerparti brit város villamosüzeme emiatt is különleges célpont a turisták, főleg a közlekedésbarátok számára. Azonban egyszer minden jónak vége van s a „nosztalgiaüzem” valódi nosztalgiává válhat.
Szeptember 8-án mutatták be ugyanis az új blackpooli villamost. A Bombardier Flexity 2-eséből tizenhatot rendelt a város, s a járműbeszerzés a város villamoshálózatának megújítását szolgáló mintegy 100 millió fontos (hozzávetőleg 32,2 milliárd forintos) projektnek. Ebből az összegből 33 millió fontot (mintegy 10,6 milliárd forintot) tesz ki a a járműbeszerzés, a többi forrást az infrastruktúra megújítására fordítják.
A villamos járműparkja mellett az infrastruktúra is megújul Blackpoolban

A Bombardier 32,5 méter hosszú, 2,65 méter széles, alacsonypadlós kocsikat szállított a briteknek. A németországi Bautzenben lévő gyárban épített kocsik 2012 húsvétjáig állnak szolgálatba – ígérték a helyiek és a gyártó.
Azért persze marad még régi jármű is szolgálatban. Igaz, jóval kevesebb. A forgalomban maradó kocsik ajtaját átalakítják az új pályának hoz illeszkedően és jobbára reklámok borítják őket. Azonban a régi, át nem alakított kocsik kedvelői se bánkódjanak: az ígéretek szerint minden típusból eltesznek kettőt az utókornak.
Szokatlan lesz a buszokra hajazó járgányok után a Bombardier új villamosa

Korszerű, ám meglehetősen steril utastér. Vége a mindennapos nosztalgiának
(fotók: Railway Gazette)

Halász Péter

4 megjegyzés:

 1. A 16 kocsi nem igazan lesz eleg a 18 km-es halozatra(1 vonal sok betetjarattal, plusz a tervezett meghoszabbitasokkal a Vasutalomasra (Blackpool North) es a repterre), tehat nem lesz teljesen vege a nosztalgiazasnak, pl a Ballon kocsikbol 7-et modositottak automata ajtokkal, amit kiszelesitettek a magasitott peronokhoz (persze randa full reklamokkal az oldalukon... Szegenyek igen randak lettek. Majd az osszes kocsitipusbol megtartanak egy-kettot, a kivilagitasra mindenkepp.

  VálaszTörlés
 2. Érdekesen hangzik... Fura lesz az átbarkácsolt régi kocsi. Mennyire látványos az átépítés rajtuk?

  VálaszTörlés
 3. Itt egy foto egy eredetirol, friss (ujra)festesben es egy korabban atepitett Millenium vagy Jubilee (718) a kiszelesitett automata ajtoval es egy igen randa full reklammal : http://balloon715.blogspot.com/2011/07/beauty-and-beast.html

  VálaszTörlés
 4. Hát... Érdekes, maradjunk ennyiben. :)

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.