2011. 09. 29.

Kilométer-bérlet – új hírek a WESTbahnról

Az ÖBB konkurrense, a WESTbahn idén decemberben, a menetrendváltáskor indul. A Stadler-féle emeletes KISS motorvonatokkal operáló cég járataira már most válthatunk jegyet vagy bérletet és ismertté vált a menetrend is.


December 11-én, a 2011-2012-es menetrend életbe lépésével indítja be szolgáltatásait a WESTbahn, az első, távolsági forgalommal foglalkozó osztrák magánvasút. A Stadler gyártotta emeletes motorvonatokkal operáló cég járatainak menetrendjét már nyilvánosságra hozta és jegyet is válthatunk a vonatokra.
A Wien Westbahnhof és Salzburg között közlekedő vonatok minden nap reggel 05:32 és 10:32 között óránként, majd 16:32-ig kétóránként és végül 20:34-ig ismét óránként indulnak a Westbahnhofról. A vonatok a hajnali első indulást kivéve páratlan órában 34, páros órában 32 perckor indulnak majd. Ellenkező irányban 05:26 és 09:26 között órás, majd 13:26-ig kétóránként, utána ismét óránként indulnak a vonatok Salzburgból. Az utolsó vonat előtt két órás lyuk maradt, s az utolsó járat 19:26-kor indul a Salzach partjáról.
A vonatok menetideje 2 óra 56 perc és kerek 3 óra között változik. Összehasonlításul: egy sűrűn megálló ÖIC ezt a távot ma 3 óra 5 perc alatt teszi meg, míg a ritkábban megálló távolsági vonatoknak 2 óra 45 perc szükséges e távolságra.
Az ÖBB „kirohanós” salzburgi IC-vonatainál gyorsabb lehet a WESTbahn járata, igaz, nem áll meg annyi helyen
(fotó: Halász Péter)

A WESTbahn vonatai menetrend szerint Wien-Hütteldorf, St. Pölten, Amstetten, Linz, Wels és Attnang-Puchheim állomásokon állnak meg útközben, tehát nagyjából ott, ahol a sűrűbben megálló, „kirohanós” salzburgi ÖIC-k.
A vonatokra már most válthatunk jegyet. Az egy útra szóló, teljesárú menetjegy a www.westbahn.at oldalon megvásárolva jelenleg 23,80 eurót kóstál. A járatokra bérletet is válthatunk, ami ráadásul nem viszonylathoz kötött, hanem adott kilométernyi utazási jogosultságot vásárolunk. Az 1000, 5000 vagy 10000 kilométernyi utazási lehetőséget legfeljebb 24 hónap alatt lehet felhasználni. A bérletek ára sorrendben 73, 355 és 690 euró. A cég weblapja szerint a szezonális jegyek és a helyfoglalási lehetőség később lesz elérhető.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.