2011. 10. 07.

Spontán sztrájk a franciáknál

Spontán sztrájkba kezdtek pénteken a francia vasutasok. A kiváltó ok az volt, hogy csütörtökön megkéseltek egy vonatkísérőt Lyon és Strassbourg között.


Spontán munkabeszüntetésbe kezdtek a francia vasutasok pénteken reggel. Az SNCF alkalmazottai az akcióval kifejezésre juttatják szoldiaritásukat egy késelésben megsérült kollégájukkal. A francia vasút egyik vonatkísérőjét ugyanis csütörtökön Lyon és Strassbourg között bántalmazták, amikor feladatát végezte, azaz menetjegy-ellenőrzést folytatott. A vasutast nyolcszor szúrták meg támadói a híradások szerint. Az 54 esztendős vasutast kórházba szállították és az orvosok szerint a súlyos sérülés ellenére stabil az állapota.
A vasutasok a szolidaritás mellett azt is jelezni szeretnék: egyre több alkalommal támadják meg a munkájukat végző vonatkísérőket.
(a képek forrása: Der Spiegel Online)

A munkabeszüntetés leginkább az éjszakai és a távolsági forgalmat érintette, itt van a legnagyobb káosz. A párizsi elővárosi forgalom a hírek szerint majdnem teljes üzemben működik.
Guillaume Pepy, az SNCF vezérigazgatója arra hívta fel kollégáit, hogy vegyék fel a munkát, szerinte ugyanis nem vezet semmire, ha a vétlen utasokkal szúrnak ki a vasutasok azért, mert az egyik munkatársukat bántalmazták.
Korábban is történtek már hasonló esetek a francia vasúton: 1999-ben és 2004-ben is támadtak meg munkájukat végző kalauzokat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.