2012. 01. 05.

Sikeres e-ticket

Egyre többen váltanak elektronikus módon buszjegyet. A közlekedési társaság felmérése szerint 2010-hez képest negyven százalékkal nőtt az e-ticket-forgalom. A város neve pedig Bécs, a cég pedig a Wiener Linien.


Egyre több jegyet értékesít elektronikus úton a Wiener Linien. A társaság közlése szerint az elmúlt esztendővel 526 ezren választották az SMS-jegyet, míg az interneten, a cég webshopjában 126 ezer alkalommal adtak el valamilyen fajta jegyet. Ezek a számok az egy évvel korábbiakhoz képest negyven százalékos növekedést mutatnak.
A jegytípusok közül elektronikus módon a legkelendőbb a neten a havi és hetijegy, a 24, 48 és 72 órás menetjegy. SMS-ben a napijegyeket és a 90 percig érvényes menetjegyeteket vásárolják előszeretettel az utasok.
A Wiener Linien webshopjának nyitóoldala

Az internetes jegyvásárláskor három lehetőségünk van egyébként: a jegyet postán megkaphatjuk, de ki is nyomtathatjuk, ebben az esetben a jegy minden esetben személyhez kötődik, így igazolnunk is kell adott esetben, hogy mi használhatjuk az adott menetjegyet. A harmadik megoldás pedig a mobiltelefonos alkalmazás: a Qando nevű menetrendi keresőprogram kiegészítője önállóan is alkalmas az utazási jogosultság igazolására, de a mobilos keretprogramból is könnyedén vásárolhatunk menetjegyet.
A Qandoban a menetrendi adatok keresése mellett jegyet is válthatunk

Alexandra Reinagl, a Wiener Linien vezetője úgy nyilatkozott: különösen a fiatalok körében népszerű a netes jegyvásárlás. Az interneten nem kell sorban állni, aprót keresgélni vagy éppen megfelelő bankkártyát keresni, amit elfogad az automata.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.