2012. 02. 13.

Vonatkeresztelő

Északi szomszédunknál lassan, de biztosan fejlődik a vasút. Nemrégiben a magyar IC+-t évekkel megelőző személykocsit mutattuk be, de nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy immáron menetrend szerinti utasforgalomban járnak a Škodától vásárolt emeletes ingavonatok is.


A ZSSK nemrégiben adta hírül, hogy nevet kapott a 951 004-es számú vezérlőkocsi. A ČD-től már ismert CityElefant motorvonatokon alapuló járművek ingavonatként közlekednek s az e célra átalakított 263-as sorozatú mozdonyokkal továbbítják őket.
A ZSSK a Škodától tíz 951-es sorozatú vezérlő- és húsz 051-es sorozatú betétkocsit rendelt. A három kocsiból összeállított vonatok Érsekújváron honosak. A járművek a Párkány–Pozsony–Jókút vonalon járnak. A vonatok egyébként az első ingavonatok a volt csehszlovák területeken, hiszen ilyen, idehaza ismert szerelvényekkel nem próbálkoztak annak idején, lévén e célra motorvonatokat szereztek be annak idején. Nem mellesleg megjegyzendő, hogy a 2009-ben rendelt 671-es sorozatú CityElefant motorvonatokkal együtt ezek az első emeletes járművek Szlovákiában.
A Janka névre keresztelt három kocsis emeletes ingavonat Jókút állomásán, a névadó ünnepségen

A keresztelőről nem hiányozhat az egyházi áldás sem

A korszerű emeletes vonatok vezetőállása hasonló a 381-es sorozatú, új Škoda mozdonyokéhoz. Szemben egy 263-assal továbbított, hagyományos elővárosi vonat érkezik
(fotók: ZSSK)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.