2012. 04. 19.

Emelnek és csökkentenek

Változnak a bécsi városi közlekedés viteldíjai. Május 1-jétől lesz olyan jegytípus, amelyiknek csökken az ára, de lesz olyan is, amelyiké emelkedik. A nyertesek egyértelműen a bérletes utasok lehetnek.


A bécsi városi közlekedés viteldíjai május 1-jével változnak. Nem csak emelnek, hanem lesz olyan jegytípus is, amelyik ára jelentős mértékben csökken majd. A városvezetés még tavaly ősszel döntött arról, hogy az éves bérlettel rendelkezők számára napi egy euró legyen a tömegközlekedés, így május 1-jétől a 365 napra szóló bérletet 365 euróért árulják majd.
A Magyarországról Bécsbe látogatóknak fontos jegytípusok árai is változnak. Az egy napra szóló jegyek viszont jelentős mértékben drágulnak. A munkanapokon 8 és 20 óra között használható Wiener Einkaufskarte 4,60-ról 5,40-re emelkedik. A napijegy 5,70 helyett 6,70 €-t kóstál majd. A mobiltelefonos 24 óráig érvényes jegy 4,20 helyett 4,90 euró lesz.
A hetijegy a mostani 14 euró helyett 15 euró lesz, a havibérlet viszont tartja az árát, továbbra is 45 euró marad.
A bécsi tömegközlekedést a nyugdíjasok vagy a 65 év felettiek sem használhatják ingyen, ott nem létezik az ilyesfajta „szent tehén”. Január 1. óta a nekik szóló évesbérletek 224 euróba kerülnek, ha egy összegben fizetik, míg 10 részlet esetén összesen 229 eurót kell fizetni az utazási jogosultságért.
A Wiener Linien honlapján részletes, valamennyi jegytípusra kiterjedő tájékoztatót tett közzé, érdemes átböngészni indulás előtt.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.