2012. 04. 25.

Jegyautomatákat vesz az SBB

Kereken ezer jegyautomatát állít szolgálatba az SBB a közeljövőben. A Scheidt & Bachmann által készített szerkezetekkel meglévő gépeket cserélnek le Svájcban.


Kereken 40 millió frank, mintegy 9,7 milliárd forint értékben vásárol ezer menetjegykiadó automatát az SBB. A svájci vasúttársaság 2013 és 2015 között cseréli le a legöregebb, leginkább elhasználódott gépeket országszerte.
Az első generációs, érintőképernyős terminálok 1997 óta, tehát 15 éve működnek. A minden szempontból elavult, öreg gépeket a lehető legkorszerűbb berendezések váltják.
Az SBB tenderére nyolc pályázó jelentkezett, közülük választották ki a mönchengladbachi székhelyű Scheidt & Bachmannt.
A helvétek kemény feltételeket támasztottak az új gépekkel szemben. Az új berendezéseknek többek között az érintés nélküli fizetést is ismerniük kell. Emellett pedig már nem csak érmében, hanem papírpénzben is ki kell adnia a visszajárót. A gépekben lesz vonalkód-olvasó is, így egy korábban már használt jegy vonalkódja alapján egyszerűen és gyorsan vehetünk még egy ugyanolyat. Az automaták a legszigorúbb nemzeti esélyegyenlőségi előírásoknak is megfelelnek.
Az SBB emellett egyszerűsíti a kezelőfelületet is. Az új berendezések mellett a meglévő és megmaradó gépekre is felkerült 2013-tól az egyszerűbb, könnyebben kezelhető felhasználói felület.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.