2012. 04. 12.

Menetrendváltás – 2012. április

A következőkben a MÁV Zrt. közleményét adjuk közre. A dolgot szánt szándékkal nem kommentáljuk, illetve nem dolgozzuk fel. Annyira megéri eredetiben közölni a MÁV-csoport szánakozó, majdnem mártír hangvételt megütő sajtóközleményét. Úgy tűnik, mintha ők nem is akarták volna az esztelen járatritkítást. Igaz, ami igaz, képletesen a vasút torkának szegezte a kést az NFM, de azért maradjunk annyiban, hogy a MÁV-csoport buzgón helyeselt és azonnal teljesítette a kérést, ami „felülről jött”. Tehát akkor a következőkben úgy teszünk, mint az átlagosan átfogó közlekedési portálok.  Megjegyezzük: a vastag betűs kiemelések az eredeti szövegben is így szerepeltek.


Tájékoztatás a 2011/2012. évi menetrendben április 15-től életbe lépő változásokról

Április 15-től különféle menetrendi módosítások lépnek életbe nagyságrendileg a vasútvonalak felén, ami több mint négyszáz vonatot érint. A megszűnő távolsági buszjáratok helyett a vasutat választók megfelelő kiszolgálása érdekében a MÁV-START Zrt. folyamatosan figyelemmel kíséri az utasforgalmat, és a lehetőségei szerint plusz kocsikkal erősíti a szerelvényeket.
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a június 16-i nyári menetrend bevezetése előtt – az 1. számú módosítás ad lehetőséget a MÁV-START Zrt.-nek, hogy átvezesse a menetrendjébe az aktuális változásokat, amelyek idén április 15-től lépnek életbe. A vasárnapi menetrendváltozás naponta a mintegy háromezer közlekedő vonatból nagyságrendileg négyszázat érint, ezek között vannak járatlemondások, illetve egyéb menetrendi változások is akár az indulási idő, az indulási állomás vagy a csatlakozások, vonatmegállítások tekintetében. A kínálatszűkítések illetve az egyéb módosítások részletes kidolgozásakor elsődleges szempont volt, hogy a vasúti személyszállítás teljesítménye a valós utazási igényekhez közelítsen, illetve hogy a hivatásforgalmi igények: a munkába és az iskolába járás megfelelő szintű kiszolgálásához továbbra is biztosítottak legyenek a vonatok. A döntéshozatalt előzetes utasszámlálások előzték meg, és a megszüntetésre kerülő vonatok a kihasználatlannak bizonyult járatok közül kerültek ki. Az így felszabaduló járműveknek köszönhetően lehetőség nyílik a nagyobb utasforgalmú vonalakon közlekedő vonatok erősítésére, így csökkentve a zsúfoltságot és javítva az utasok kiszolgálását, különösen a hétvégi utazások alkalmával.

Menetrendi szűkítés az alábbi vasútvonalakon lép életbe április 15-től:
4. Esztergom–Almásfüzitő–(Komárom) vonal,
5. Székesfehérvár–Komárom vonal,
11. Győr–Veszprém vonal,
12. Tatabánya–Oroszlány vonal,
14. Pápa–Csorna vonal,
17. Szombathely–Nagykanizsa vonal,
20. (Budapest–) Székesfehérvár–Szombathely vonal,
23. Rédics–Zalaegerszeg vonal,
25. Celldömölk–Boba–Zalaegerszeg–Bajánsenye vonal,
26. Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonal,
30a Budapest–Székesfehérvár (–Tapolca) vonal,
35. Kaposvár–Siófok vonal,
40. Budapest–Pécs vonal,
45. Székesfehérvár–Sárbogárd vonal,
46. Sárbogárd–Bátaszék vonal,
47. Dombóvár–Komló vonal,
50. Dombóvár–Bátaszék vonal,
60. Gyékényes–Pécs vonal,
75. Vác–Diósjenő–Balassagyarmat vonal,
78a Aszód–Balassagyarmat vonal,
78b Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal,
80a Budapest-Keleti–Hatvan vonal,
80. (Budapest–) Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vonal,
81. Hatvan–Somoskőújfalu vonal,
85. Vámosgyörk–Gyöngyös vonal,
86. Vámosgyörk–Újszász (–Szolnok) vonal,
87a Füzesabony–Eger vonal,
87. Eger–Szilvásvárad vonal,
89. Tiszapalkonya–Erőmű–Nyékládháza vonal,
90. Miskolc Tiszai–Hidasnémeti vonal,
92. (Miskolc Tiszai)–Kazincbarcika–Ózd vonal,
98. (Szerencs)–Abaújszántó–Hidasnémeti vonal,
102. Kál-Kápolna–Kisújszállás vonal,
103. Karcag–Tiszafüred vonal,
105. Debrecen–Nyírábrány vonal,
113. Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta vonal,
114. Mátészalka–Csenger vonal,
120. Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonal,
121. Mezőhegyes–Újszeged vonal,
125. Mezőtúr–Battonya vonal,
127. Vésztő–Gyoma vonal,
128. Békéscsaba–Kötegyán–Vésztő–Püspökladány vonal,
130. Szolnok–Szentes–Hódmezővásárhely vonal,
135. Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonal,
140. (Budapest–) Cegléd–Szeged vonal,
142. Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vonal,
146. Kunszentmárton–Lakitelek–Kiskunfélegyháza vonal,
147. Kiskunfélegyháza–Szentes–Orosháza vonal,
154-155. Bátaszék–Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza vonal.

Járatlemondásokra nem, azonban egyéb menetrendi módosításokra (többek között megváltozott indulási idő vagy indulási állomás, átszállás, vonatmegállítás) kell számítani az utazóknak az alábbi vasútvonalakon:
1. Budapest–Hegyeshalom–Rajka vonal,
117. Tiszalök–Nyíregyháza vonal,
100a Budapest–Cegléd–Szolnok vonal,
100. (Budapest–) Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonal,
150. Budapest–Kelebia vonal.

A vonatközlekedés minden jelenleg működő vasútvonalon megmarad az április 15-i menetrendváltozás után is. A gyakorlati tapasztalatok alapján esetlegesen jelentkező hiányosságok szükséges kiigazítását – a menetrend megrendelőjének, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a döntése alapján – a vasúttársaság a lehető legrövidebb idő alatt kész megtenni.
Vasárnaptól a vonatokon Budapest és Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged viszonylatában – a megszűnő buszjáratok révén – várhatóan megnövekszik az utasszám. A MÁV-START Zrt. teljeskörű információkkal rendelkezik az érintett buszjáratok listájáról, így ahol szükségesnek látszik és a technológiai lehetőségek adottak, a szerelvényekhez további kocsikat csatol a kényelmesebb utazás érdekében. Ezen felül a vasúttársaság folyamatosan figyelemmel kíséri a menetjegyeladási statisztikákat és az utasforgalmat a vonatok megfelelő összeállítása érdekében. A még pontosabb tervezéshez további segítséget ad az utasok elővételben megváltott menetjegyeinek mennyisége és azok eloszlása.
A személyszállító vasúttársaság javasolja kedves utasainak, hogy mindenképpen tájékozódjanak a menetrendi változásokról. A módosításokat tartalmazó füzeteket a menetrendkönyv tulajdonosok térítésmentesen vehetik át a benne található szelvény átadásával a menetrendkönyv megvásárlásának helyszínén. Illetve keressék föl a menetrendi információkért a MÁV-START Zrt. honlapját (www.mav-start.hu), illetve az ELVIRA internetes menetrendi keresőt. Bővebb tájékoztatást ezen felül az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetőségén, a 06 40 49 49 49-es telefonszámon is kaphatnak.

MÁV-START Zrt.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.