2012. 06. 05.

Zárva a Gotthard

Földomlás miatt lezárták a svájci Gotthardbahnt. Az SBB közlése szerint Erstfeld és Göschenen között teljes vágányzárat rendeltek el az ország egyik legfontosabb vasútvonalán – az elsődleges becslések szerint ez így marad legalább három napig.


Nem sokkal kedden délelőtt 9 óra előtt történt a hegyomlás Gurtnellen közelében. A hírek szerint a pályán dolgozó külső cég három munkatársát sodorta el a föld, kettő megsérült közülük, a harmadik eltűnt. A hegyomlásban lezúdult föls a pályageometriát is érinti, komolyabb helyreállítási munkák lesznek szükségesek. Több felsővezeték-tartó oszlop és egy védőfal is megsérült.
A hegyomlás térségében a külső cég munkatársai a hegyoldal stabilizálásán dolgoztak az egyébként meglehetősen instabil hegyoldalon. Jelenleg geológiai kutatások is szükségesek arra vonatkozóan, hogy milyen további intézkedések szükségesek a mentést és a helyreállítást végző munkatársak biztonságához.
A hegyomlás körülbelüli helye

Az SBB közlése szerint az EuroCity-vonatok Zürich HB és Milano Centrale között le lettek mondva. A Zürich HB–Lugano–Chiasso és a Basel SBB–Lugano vonalon közlekedő ICN-járatok csak Arht-Goldau állomásig mennek, Arth-Goldau és Chiasso között lemondták a járatokat. A Zürich HB/Basel SBB–Locarno IR-vonatok Erstfeld és Göschenen között nem járnak. Az SBB Flüelen és Göschenen vonatpótló buszokat indított, amelyek azonban nem állnak meg útközben.
A vonatpótlás miatt a Luzern és Brunnen között közlekedő S3-as viszonylat vonatait megállítják Flüelenben. Az EC- és ICN-vonatok utasait Arth-Goldauban az IR-vonatokra irányítáják át, hogy Flüelenben elérjék a vonatpótlókat.
(fotók: André Niederberger, forrás: info24 - ÖV Schweiz - Europa / facebook)

A Gotthardon átutazó utasoknak az SBB azt javasolja, hogy Brig felé tegyenek kitérőt, ez legalább 60-90 perccel növeli meg az utazás hosszát.
A hírek szerint a földomlás egy lavina-galéria közelében történt, az SBB szakemberei a helyszínre siettek, hogy meggyőzödjenek az állapotokról. A jelentős tranzitforgalmat bonyolító vasútvonalon a vágányzár előre nem látható ideig, de legalább három napig marad érvényben – tudatta az SBB.
(a kép forrása: schweizweit.net / facebook)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.