2012. 07. 06.

Újabb nosztalgia

Újabb öreg villamossal gyarapodott a főváros. A 2624-es tulajdonképpen már nyolc éve ismét itthon van, de immáron zajlik a kéttengelyes kocsi felújítása is. A működőképes villamos hamarosan megkaphatja a hatósági engedélyeket is.


Jellegzetes, budapesti kocsi a 2624-es. A G típusú motorkocsikat a Budapesti Városi Villamos Vasút (BVVV) rendelte 1906-ban a Schlick-Nicholson gyártól. A típusból harminc darab épült. A járműveket a Fővárosi Villamosvasút (FVV) acélvázasította a hatvanas években. A megőrzött 2624-est a BKV – a villamosok.hu oldal szerint – 1985-ben a BKV egy amszterdami magángyűjteménynek adta át.
Az immáron működőképes, hamarosan hatósági engedélyekkel is rendelkező 2624-es a zuglói kocsiszín előtt
(fotó: Fodor Illés, via facebook)

A kocsi új tulajdonosa Ab van Donselaar, később Willem Ballman lett. A kiszállított villamosok alkalmanként közlekedtek a városban. 2002 körül a múzeumban helyhiány lépett fel, így vetődött fel újbóli hazaszállítása. 2004 nyarán végül a BKV megfinanszírozta a hazahozatalát, végül a Fehér úti műhelyben, később Zuglóban kapott helyet a világjáró villamoskocsi. A nosztalgia villamosok facebook-oldala szerint a jármű felújítása még nem fejeződött be, úgy tűnik, hogy reális annak az esélye, hogy pár héten belül hatósági vizsgát tegyen.

Halász Péter
A villamos történeti adatait a www.villamosok.hu oldal adataiból merítettük.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.