2013. 01. 11.

Változtak az előírások – vonatpótlózik az ÖBB

fotó: Marco Stellini • forrás: flickr.com
Január első napja óta nem közlekednek az ÖBB vonatai Innsbruck és Lienz között, mivel az olasz területet érintő vasútvonalon nem teljesítik az osztrák járművek a talján előírásokat. Január 21-éig biztosan buszok szállítják a vasút utasait.

Január 1-jén megváltoztak a vasúti közlekedés szabályai Olaszországban. Ekkortól csak olyan személyszállító vonatok közlekedhetnek az olasz sínpárokon, amelyben működőképes oldalszelektív ajtóvezérlés van. Az ÖBB járművei azonban nem rendelkeznek ilyennel, illetve ha igen, akkor az olasz hatóságok még nem vettek róla tudomást és nem engedélyezték. Ezért az Innsbruck és Lienz között közlekedő vonatok helyett az ÖBB további rendelkezésig, várhatóan január 21-éig pótlóbuszokat indít a tiroli tartományi székhely és a járási központ Lienz között.
Az Innsbruck és Lienz közötti vasúti forgalmat 1946-tól Ausztria 1995-ös EU-felvételéig korridor-jelleggel bonyolították le a vasúti forgalmat, azóta pedig egyszerű nemzetközi vonatként, kétoldalú megállapodás keretében jártak itt a szerelvények. A vonatokat 2007-ig az 1822-es sorozatú kétáramnemű mozdonyok továbbították (ezekből kettőt eladtak Lengyelországba 2006-ban), amikor a Siemens Dispoloktól bérelt 189-esek vették át a vonattovábbítást az 1216-osok forgalomba állításáig.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.