2013. 03. 21.

Fontos frissítés az Alföldhöz

Fontos javítócsomag jelent meg a Microsoft Train Simulator hazai zászlóshajójához, az Alföld vonalhálózathoz. Ezúttal bár új szakaszt nem kapunk, a frissítést mégis mindenképp érdemes felrakni.


Tavaly december közepén jelent meg az Alföld legújabb kiadása, ebben egy fontos láncszem, a Budapest–Kelebia vonal hiányzó Kőbánya-Kispest–Kiskunhalas szakasza készült el. A vonalat a készítő Rőfi Ákos régóta tervezte, de Ferencváros állomás kiépítése nehéz feladat volt, az amúgy is túlterhelt budapesti szakaszok miatt.

A kelebiai vonal 2007. március 3-án három mellékvonalát is elvesztette. Nem megy már vonat Kunszentmiklós-Tassról Dunapatajra, Fülöpszállásról Kecskemétre és Kiskőrösről Kalocsára. Képünkön a Fülöpszállásról Kecskemétre vezető vonal kiágazása látszik

Az Alföld 6.3 megjelenésekor rejtélyes, fiktív vágányok kerültek a hálózat több pontjára, többek között Városföldre, Ferencvárosba, és Kecskemétre. Ezeken a vonatok rendszeresen kisiklottak vagy szétszakadtak, valakinél pedig a program fagyott le. Ezeket a vágányokat szabad szemmel nem lehetett látni, csak az activity editorban váltak láthatóvá.

A vonal budapesti szakasza igen látványos, Ferencváros mellett ezt is igen nehéz volt úgy megoldani, hogy a látvány megmaradjon, de a gépünket se akassza ki

Ferencváros építésekor kompromisszumokat kellett kötni: nagy vonalakban arról van szó, hogy egy tile-on belül nem lehet túl sok tereptárgy, mert azt a program nem tudja kezelni. Többek között ezért se készülhet el a Keleti pályaudvar, illetve a Budapest–Újszász–Szolnok szakasz, mert a fejpályaudvar egy tile-ra esne a Nyugatival.

Az Alföld 6.3-ban a BILK is bekerült a hálózatba, amely remek tehervonati feladatokra adhat ihletet
Képeinken a Magyar Virtuális Vasúttársaság MSTS Üzletágának motorvonata látható

Ákos Ferencváros modellezését úgy oldotta meg, hogy a rendező egy jó része csak úgynevezett dinamyc trackekkel készült el. Ezek csak a látványt szolgálják, vonatot nem lehet rajtuk továbbítani.
A már vázolt hibajelenséggel eddig sehol nem találkoztak, hiszen ekkora kiterjedésű, és kiépítettségű hálózat még sosem készült az MSTS-hez. Végül azonban kiderült, hogy részben a fent említett dinamyc trackek voltak a hibásak. Az Alföld 6.3.1-ben tehát javítva lett, és ismét tökéletesen működik az Alföld. Az Alföld 6-hoz készült küldetések továbbra is működőképesek, kivéve a kelebiai vonalra készülteket, ezeket újra kell alkotni a szolgálati helyek változása miatt.

2009-ben zárták be a kecskeméti kisvasutat, amelynek kiskörősi vonala szintben keresztezte a 150-es vonalat

A frissítés mellett Ákos aktualizálta a lassújeleket is, valamint Azzur59-nek köszönhetően ismét rengeteg valós objektum, illetve textúra lett elhelyezve szerte az egész hálózaton. ZazA munkájának köszönhetően a 146-os vonal egyik jellegzetessége, a jelzőfej nélküli árbócok is bekerültek a pályába. A frissítést az Alföld hivatalos honlapjáról lehet letölteni.
Ákos jelenleg már csak egy bővítést tervez, ez a 80c vonal lesz Nyíregyháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között, ekkor vélhetően már tényleg elérjük a TS teljesítőképességének a határát. De ez még a jövő zenéje, addig még sok minden történhet.

Az Alföld hálózat elérte az 1500. kilométert
A jugoszláv kapcsolat
A jelenleg 150-es menetrendi mezőszámot viselő vasútvonal története régre, a tizenkilencedik század elejére vezet vissza. Az Osztrák-Magyar Monarchia szorgalmazta a vasútvonal kiépítését, amely utat nyithatott a balkáni államok felé. Először az 1832-1836.évi országgyűlésen merült fel az ötlet, de a megvalósításra csak a század második felében volt lehetőség. Ferencváros és Szabadka között 1882. december 5-én nyílt meg a vasútvonal, „c” rendszerű (33,25 kg/fm) felépítménnyel, kavicságyazattal. A vonal mellett folyamatosan épültek ki a helyiérdekű vasútvonalak, így a dunapataji vonal, a Fülöpszállás–Kecskemét, de a mai határon túl is számos vonal ágazott be a fővonalba. A forgalom folyamatosan növekedett, ezért az 1910-es évek elején elkezdték a vonal átépítését, 42,8 kg/fm-es sínekre, valamint elkezdődött a második vágány kiépítése is. Ez utóbbival Budapesttől Kiskunlacházáig jutottak, valamint Kelebiától kifelé Szabadkán át Simsichtanyáig is elkészült a második vágány. Kunszentmiklós-Tass állomásig már csak a földmunkák végső fázisa volt hátra. Több állomáson ekkor épült ki a biztosító berendezés is. Az elvesztett világháború miatt a második vágányt Soroksár és Kiskunlacháza között felbontották.
A vonal második átépítésére az ötvenes években lett újra lehetőség, amikor a Jugoszláviával rendeződött viszony miatt ismét felértékelődött a vasútvonal szerepe. A magyarországi szakaszon teljes felépítménycsere történt, a forgalom fenntartása mellett. 1960 és 62 között Kunszentmiklós-Tass és Budapest között dolgoztak, míg Kelebiát 1970-re érték el. Ekkor a vonalon hézagnélküli, 48,3 kg/fm-es geo leerősítéssel rendelkező vágány épült.
A vasútvonal villamosítása ezután kezdődött el, a főváros felől 1978-ra értek el Kunszentmiklós-Tassig, 1979-re Kelebiáig.
Legutóbb komolyabb munka Ferencváros és Soroksár között volt, amely Józsefváros áttelepített kontérnerterminálja miatt vált szükségessé. Ez a mai Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK), amely nagy teherforgalmat generál a mai napig is.
A 163 kilométer hosszú vonalon ma Soroksártól kifelé állandó 80 kilométer/órás lassúmenet van kitűzve, de a pálya folyamatosan romlik tovább.
A vonalon jelentős teherforgalom mellett komoly személyforgalom is zajlik, Kunszentmiklós-Tassig óránként járnak az elővárosi vonatok, Kelebiára két óránként lehet eljutni a sebes vonatokkal, amelyek Kunszentmiklós-Tassig csak Ferencvárosban és Pesterzsébeten állnak meg. Az elővárosi vonatok Kőbánya-Kispestről, míg a sebesvonatok a Keleti pályaudvarról indulnak. A vonalon két nemzetközi vonat közlekedik: az Avala EuroCity, amely Prágát köti össze Belgráddal, illetve a Beograd, amely a Keleti pályaudvarról indul Belgrádba.

Óvári Péter

8 megjegyzés:

 1. Feltelepítettem az Alföld 6-hoz ezt a frissítést (6.3) és nem tudom mi lehet a baj, de még a főmenüt sem tölti be, de semmi hibaüzenetet nem ír ki. Ha kiveszem a pályát a játékból, semmi baja nincs, de még a sima Alföld 6-al sem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Óvári Péter az előbb beírt egy lehetséges dolgot. Esetleg próbálj meg egy TrainStore-t szerezni, hátha az a baj, hogy sok a pálya és az act, amit be kell olvasni. Ha ezt próbáltad, akkor fejvakarás és tanácstalanság részemről. :)

   Törlés
 2. Fent van az összes korábbi változat? Tehát a 6.0-as alappálya, a 6.1, a 6.2, és a 6.3-as frissítés? Mi egy naprakész, 6.3-as Alföldre telepítettük, és minden probléma nélkül futott, és mások sem panaszkodtak ilyen jellegű hibára.

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok! Nekem egy olyan jellegű problémám lenne az Alföld 6 -al, hogy feltelepítettem ugye a pályát, hozzá a 6.1, 6.2, javításokat! És amikor a 6.3 javítást feltelepítettem, és be akartam tölteni egy actot, akkor mindig valami hunbuffer miatt rinyál a program. Esetleg valami ötlet?

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 5. Ez az Alföld 6.3 javítás nagyon el lett toszva. Sajna én így látom. Hibák, hibák hátán. Látszik, hogy itt már elég hanyag munkát végzett a készítő, mivel ugye ezzel már befejezte a projektet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A projektet a készítő nem fejezte be, ezt meg is írtuk.

   Törlés
 6. Füzesabony-Miskolc felé nem tervez a készítő?

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.