2013. 03. 14.

Bővíti az ingyenes internet szolgáltatást a MÁV-START

A szolgáltatásfejlesztés keretében bővíti az ingyenes internet hozzáférést a MÁV-START Zrt. az InterCity és az budapesti elővárosi járatain – jelentette be Ungvári Csaba, a vasúttársaság vezérigazgatója csütörtökön a szolgáltató T-Systems céggel tartott közös sajtótájékoztatón, Budapesten.Elmondta: az utasok körében végzett felmérés szerint az eddigi 10 kocsiban már igénybe vehető ingyenes internet szolgáltatás népszerű az utasok körében, ezért döntöttek a bővítés mellett.
Csütörtöktől újabb harmincegy kocsiban vehetik igénybe az utasok az ingyenes internetet, és várhatóan július végéig 735 MÁV-START személyszállító vagonban lesz elérhető okos telefonon és laptopon a szolgáltatás.
A projekt megvalósításában a Magyar Telekom 100 százalékos tulajdonában lévő T-Systems Magyarország Zrt. szállította a megoldást, és biztosítja a folyamatos wifi-szolgáltatást.
Ungvári Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szolgáltatót közbeszerzésen választották ki. A MÁV-START havonta routerenként 4260 forint díjat fizet a szolgáltatónak, az eszközök beszerelését a MÁV-Gépészet végzi, ennek költsége a 735 kocsiba mintegy 100 millió forint. A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden erre előkészített járműben ingyenesen vehetik igénybe az utazók, a hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps, ez elsősorban levelezésre, portálok olvasására, közösségi oldalak látogatására elegendő.
A MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ezzel a szolgáltatásukkal a nyugat-európai vasúttársaságok között élen járnak.

A T-csoport internetszolgáltatását reklámozó 10-67-es kocsi
(fotók: MÁV Zrt.)

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a vonaton történő szolgáltatás annyiban tér el a többitől, hogy a kocsikba beszerelésre kerülő eszközök minősége meghaladja az átlagot, alkalmasak a szélsőséges hőmérséklet elviselésére, jól bírják a rázkódást, a mozgást. A mozgó járművekben történő szolgáltatásnál pedig figyelni kell arra, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a 3G mobilhálózat. A vonaton szűrik az elérhető tartalmat, elsősorban levelezésre, portálok olvasására, közösségi oldalak látogatására, kapcsolattartásra, munkavégzésre alkalmas a vonaton ingyen igénybe vehető szolgáltatás.
A MÁV-START tájékoztatása szerint eddig és jelenleg is az érintett járművek a Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest-Nyugati útvonalon közlekednek, a bővítésnek köszönhetően pedig csütörtöktől a budapesti, váci, szobi, újszászi, ceglédi, szolnoki és pécsi utasok egy része is internetezhet a vonatokon. Áprilistól az ország többi IC- és elővárosi vasútvonalán is találkozhatnak az utasok a fejlesztéssel.

MTI

2 megjegyzés:

  1. Igaz, ezzel a szolgáltatással kitörölhetjük, amíg nem lesz országos a 3G-lefedettség. Mert hát attól még igencsak messze vagyunk...

    VálaszTörlés
  2. Pont ma láttam egy ilyen rózsaszín kocsit Budatétényen áthaladni, elég érdekes színezés.

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon bizonyos esetben, elsősorban régebbi írások esetén vagy időszakosan valamennyi írás esetén előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.