2013. 03. 14.

Bővíti az ingyenes internet szolgáltatást a MÁV-START

A szolgáltatásfejlesztés keretében bővíti az ingyenes internet hozzáférést a MÁV-START Zrt. az InterCity és az budapesti elővárosi járatain – jelentette be Ungvári Csaba, a vasúttársaság vezérigazgatója csütörtökön a szolgáltató T-Systems céggel tartott közös sajtótájékoztatón, Budapesten.Elmondta: az utasok körében végzett felmérés szerint az eddigi 10 kocsiban már igénybe vehető ingyenes internet szolgáltatás népszerű az utasok körében, ezért döntöttek a bővítés mellett.
Csütörtöktől újabb harmincegy kocsiban vehetik igénybe az utasok az ingyenes internetet, és várhatóan július végéig 735 MÁV-START személyszállító vagonban lesz elérhető okos telefonon és laptopon a szolgáltatás.
A projekt megvalósításában a Magyar Telekom 100 százalékos tulajdonában lévő T-Systems Magyarország Zrt. szállította a megoldást, és biztosítja a folyamatos wifi-szolgáltatást.
Ungvári Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szolgáltatót közbeszerzésen választották ki. A MÁV-START havonta routerenként 4260 forint díjat fizet a szolgáltatónak, az eszközök beszerelését a MÁV-Gépészet végzi, ennek költsége a 735 kocsiba mintegy 100 millió forint. A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden erre előkészített járműben ingyenesen vehetik igénybe az utazók, a hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps, ez elsősorban levelezésre, portálok olvasására, közösségi oldalak látogatására elegendő.
A MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ezzel a szolgáltatásukkal a nyugat-európai vasúttársaságok között élen járnak.

A T-csoport internetszolgáltatását reklámozó 10-67-es kocsi
(fotók: MÁV Zrt.)

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a vonaton történő szolgáltatás annyiban tér el a többitől, hogy a kocsikba beszerelésre kerülő eszközök minősége meghaladja az átlagot, alkalmasak a szélsőséges hőmérséklet elviselésére, jól bírják a rázkódást, a mozgást. A mozgó járművekben történő szolgáltatásnál pedig figyelni kell arra, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a 3G mobilhálózat. A vonaton szűrik az elérhető tartalmat, elsősorban levelezésre, portálok olvasására, közösségi oldalak látogatására, kapcsolattartásra, munkavégzésre alkalmas a vonaton ingyen igénybe vehető szolgáltatás.
A MÁV-START tájékoztatása szerint eddig és jelenleg is az érintett járművek a Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest-Nyugati útvonalon közlekednek, a bővítésnek köszönhetően pedig csütörtöktől a budapesti, váci, szobi, újszászi, ceglédi, szolnoki és pécsi utasok egy része is internetezhet a vonatokon. Áprilistól az ország többi IC- és elővárosi vasútvonalán is találkozhatnak az utasok a fejlesztéssel.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.