2013. 04. 28.

Vasárnapi videóajánló - XVII. rész: szénvonat a belső sávban

Európának ezen a felén axióma, hogy a vonatnak a vasúti pályán a helye, a városi utcák vágányairól pedig elsősorban a villamosok jutnak eszünkbe. Az is közismert, hogy villamosvágányokon bonyolított üzemi menetek voltak és lesznek, sőt, Budapest utcáin bő két évtizede még létezett szórványos teherforgalom is a villamosvágányokon - a városi utcákon futó "nagyvasút" számunkra mégis inkább egzotikum. Ázsia és Dél-Amerika vegetáló vasútjai mellett viszont igazi nagyágyúk is feltűnnek ilyen formában, méghozzá az Egyesült Államokban. Hogyan fest egy háromszintes autószállító kocsi, egy másfél kilométeres szénvonat, vagy éppen egy hatalmas gőzmozdony a városi utcákon?Az Egyesült Államokban az európaitól eltérő településszerkezet sok helyen lehetővé tette a vasútvonalak városi utcákra telepítését. Hiányoztak az Óhaza történelmi belvárosainak szűkös és kanyargós utcái, a jellemző amerikai település (főleg a középnyugaton és nyugaton) egyenes utak sakktáblaszerű hálózatából áll, és az igazán nagy városokat leszámítva mindenhol adódik olyan széles út, hogy elfér rajta legalább egy vasúti vágány. Sok helyen az egykor virágzó, és természetszerűleg a városok utcáin futó "interurbán" vonalak szolgáltak a mai utcai nagyvasutak forrásául - erre néhány héttel ezelőtt már láttunk példát, a South Shore Line vonatai útjuk egy részét a mai napig Michigan City utcáin teszi meg. Természetesen ott is gyakori eset, hogy egy-egy ügyfelet a helyi regionális vasút közúton futó pályán közelít meg. Mi a helyzet azonban a tipikus amerikai tehervonat-szörnyekkel?

Első két videónk Colorado állam negyedik legnépesebb városában, Fort Collinsban készült, itt a Mason Street egy szakaszán haladnak az út közepén a Burlington Northern Santa Fe, azaz BNSF vonatai. Nem is álmos iparvágányról van szó ráadásul, ez a BNSF Front Range Subdivision vonala, és első videónkban rögtön egy SD70ACe dízelgépekkel továbbított standard fővonali szénvonat gurul át városon - nem egy "Kisdácsiás" trafóvonat, az már biztos.A második videó külön érdekessége a helyszín, melyet az alábbi térképen tekinthetünk meg. A videó tulajdonképpen a városháza és a helyi tömegközlekedést biztosító Transfort buszcég belvárosi pályaudvara között készült, a közúton futó nagyvasúti szakasz északi végének közelében. A videóban feltűnő épület nem más, mint a Fort Collins-i városháza, a szomszédban pedig a megyei bíróság épülete előtt futnak a sínek. Képzeljük el ugyanezt mondjuk a győri városháza előtt... A videóhoz fűzött kommentár szerint éppen 2012 nyarán volt esedékes a szakasz átépítése, és a középen futó vágányoknak a közút forgalomtól való jobb elkülönítése érdekében a vágányok megemelése néhány centiméterrel.
Következő helyszínünkről még az sem mondható el, hogy egy álmos nyugati kisváros a Sziklás-hegység lábánál. Kalifornia egyik sűrűn beépített, vízparti részén járunk Oakland belvárosában, szemközt az öböl túloldalán San Francisco helyezkedik el. Itt a Southern Pacific hagyott örökségül egy városi utcákon futó fővonalat mai utódaira - nem is egy, hanem két vágánnyal az úttesten. A következő két videón a Jack London Square elevenedik meg, a Union Pacific és a BNSF tehervonataival, majd pedig az Amtrak személyszállító járataival. Viccesen fest a házak között egy csokor háromszintes autószállító kocsi, de az első videó külön érdekessége, hogy (1:50-től) a UP vegyes tehervonatát a GP38-2 típusú dízelgép hosszú védházzal előre továbbítja, ez pedig nem a jó kilátás iskolapéldája. Vasúti szempontból persze érthető ez a vakrepülés, a gép mögött kígyózó elegyet elnézve világos, hogy egy hirtelen betévedő autós érdekében akkor sem tudna cselekedni a mozdonyszemélyzet, ha ennél jobban kilátna. A hatóságok egyébként sem lehetnek szívbajosak, a második videóban látható Amtrak-járatok (a San Jose - Sacramento 'Capitol Corridor' járatai és a Seattle-be tartó 'Coast Starlight') egészséges tempóval döngetnek át a belvárosi utcákon. Néha persze tempó helyett útakadály van, egy másik videóban a UP egy egyébként nem errefelé közlekdő, pályamunkák miatt terelt tehervonata tart pihenőt a városi szakaszon.


2009 áprilisában jeles esemény is történt Oakland belvárosában, a UP 844-es számú FEF-3-as, nosztalgiaforgalomra megőrzött gőzmozdonya tette tiszteletét Kaliforniában. A videót nézve - és fél szemet behunyva, azaz a modern környezetet egy pillanatra elfelejtve - átélhetjük, milyen lehetett ez a szakasz a Southern Pacific hőskorában.
Magyarics Zoltán

4 megjegyzés:

 1. Érdekes az utca közepén guruló vonat, hát még egy akkora, mint az amcsi vonatok. Döbbenet, mekkora az ottani űrszelvény (két szabványkonténer belefér egymás FÖLÖTT).
  (amúgy a védház nem a gőzösök vezérállása?)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Űrszelvény: a két konténer egymás fölött ('stacktrain') azért ott sem fér el mindenhol - tipikusan Chicago-tól nyugatra igen, keletre jellemzően nem. Az elmúlt évtized(ek) egyik fő iránya az volt, hogy a keleti part felé vezető kiemelt fővonalakon lehetővé tegyék a stacktrain-ek közlekedését. Sok helyen viszonylag egyszerűen ment, néhol egészen extrém megoldásokra volt szükség (pl. elhordták a hegyet az alagút körül, és egy gigantikus bevágást csináltak), néhol pedig egyszerűen nem költséghatékony a dolog, és felemás áthidalómegoldásokat alkalmaznak - például Chicago - Albany (pontosabban a Selkirk Yard) között duplán rakva megy a vonat, viszont a felső sort ott leveszik, mert Albany és Boston között nincs meg a szükséges űrszelvény.
   Az egész buli átrendeződik egyébként a közeljövőben, a Panama-csatorna felújítását követően a nagy konténerhajók Ázsia felől már a keleti parti kikötőkbe (pl. Norfolk) tudnak majd menni. Érdekes lesz majd látni, mi és hogyan változik.

   Védház: nem vagyok vasútgépész, de magyar szakkönyvekben is így láttam leírva. Az angol terminológia fordítása amúgy sokszor nehéz, mert a magyar szaknyelv inkább a németet követi/fordítja. A kérdéses 'hood' kifejezés még annyival van bonyolítva, hogy a brit és amerikai (+kanadai) angolban kissé mást jelent, és az amerikai vasút terminológiában géptér értelemben használják.

   Törlés
 2. Mi az a fura kocsicsoport a második videóban a vonat végén?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az egy érdekes jószág, 'self-powered slot' a neve. Hasonló hazai megoldást nem láttam még, így főleg nem próbálkoznék a fordítással... :) Egy éklogikával összerakott pályás szerelvényről van szó: az egybenyitott rakfelületű gondolakocsik (tkp. félmagas oldalfalú Eas-kocsi) hosszában tud mozogni (kb. mint egy Rola-szerelvényen) az ágyazat vagy bármilyen egyéb anyag mozgatására szolgáló, fedélzetre telepített lánctalpas kotró, az egészet pedig egy erre a célra tákolt "mozdony" mozgatja, ettől 'self-powered'. Az egészből talán ez az elején látható SPS 6002 pályaszámot viselő mozdony a legérdekesebb, ugyanis a fellelhető információk szerint ez az Illinois Central 1955-ben épült, 9096-os pályaszámú GP9-es vonali dízelmozdonyából készült. A forgóváz gyanús, de másból nem lehetne ráismerni...

   A cucc a GREX, azaz Georgetown Rail Equipment Company tulajdona, itt a vonatkozó oldal: http://www.georgetownrail.com/materialHandling/sps.php

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.