2013. 05. 13.

Hárman is vinnék a CFR Marfát

A május 8-i határidőig három ajánlatot is kapott a román kormányzat a nemzeti vasúttársaság teherfuvarozó üzletágának értékesítése kapcsán. A CFR Marfa 51%-át adnák magánkézbe.

A román vasúttársaság teherfuvarozó részlegét, a CFR Marfát eladná a román kormány. A társaság 51%-os részvénycsomagjának megszerzéséért három pályázó is jelentkezett. Közülük az egyik az amerikai Omnitrax, míg mellettük két független román operátor is érdeklődik a cég iránt: a Grup Feroviar Roman és a Transferoviar Grup is szeretné megszerezni a CFR Marfa többségi tulajdonát.
Az eladással kapcsolatos tervek már évtizede napirenden vannak, azonban eddig hiányzott a politikai támogatás az ügy mögül. A jelenlegi román kormány azonban elhatározta még februárban, hogy magánkézbe adják a teherszállító cég többségi tulajdonát. Ezért cserében legalább 180 millió eurós, hozzávetőleg 54 milliárd forintos bevétellel számolnak.
A CFR Marfának összesen mintegy 900, több mint húsz éves mozdonya és mintegy 40 ezer teherkocsija van, aminek nagyjából a felét használják. A cég egyébként veszteségesen működik, 2012-ben 47 millió eurós mínusszal zárták a pénzügyi évet.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.