2013. 07. 12.

Kisiklott egy vonat Párizs közelében – többen meghaltak

Kisiklott egy vonat péntek délután a Párizs közeli Brétigny-sur-Orge településnél. A balesetnek több áldozata van – közölte a helyi prefektúra.

A BFM hírtelevízió és a Le Parisien című párizsi napilap internetes oldalának értesülése szerint a katasztrófában legalább nyolc utas életét vesztette és „sok a sérült”. Más híradások szerint a kora esti adatok szerint a hat halott – az Euronews és a BBC szerint húsz óra körül már hét halott – mellett tizenkét sérült, akik közül kilencen nagyon súlyosan megsebesültek. Többen közülük a vasúti kocsikba szorultak, van, akit áramütés ért. Manuel Valls belügyminiszter a dél-franciaországi Nimes-ben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a nem végleges adatok szerint hét áldozata van a balesetnek, a sérültek száma pedig „több tucat”.
A sérültek mentése jelenleg is folyik. A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen. Az Euronews információ szerint több utas azt nyilatkozta a médiának, hogy a vonat a szokottnál gyorsabb tempóban érkezett az állomásra.

(forrás: be_roby / twitter)

A 3657-es számú Téoz Intercités gyorsvonat Párizsból, az Austerlitz pályaudvarról indult és Limoges városa felé tartott, amikor 17:15 körül kisiklott. A vonat hét kocsijából négy kisiklott és felborult. A vonaton 385 utas volt – közölte a BBC az SNCF-re hivatkozva.
Rendőrségi források szerint a vonat délután 5 órakor nagy sebességgel érkezett a Párizstól 27 kilométerre található település pályaudvarára, ahol ismeretlen okokból szétszakadt. A vonat egyik része tovább haladt, a másik fele pedig a sínekre borult.
A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a menetrend szerint a vonatnak nem kellett volna megállnia a pályaudvaron, ezzel magyarázható, hogy gyorsan haladt.
A belügyminisztérium 17:23-kor elrendelte az úgynevezett vörös színű riasztást, amely arra utal, hogy jelentős az áldozatok száma. A vörös riasztás a mentés megszervezésére vonatkozik abban az esetben, ha sok az áldozat. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a súlyos sérülteket helikoptereken szállítják párizsi kórházakba.
Az Austerlitz pályaudvarról induló és oda érkező teljes vasúti forgalmat leállították. Emellett a pálya megrongálódása miatt a párizsi RER-hálózat C-vonalának közeli szakaszán is áll a forgalom.

A baleset helyszíne

Bernard Decaux, Brétigny-sur-Orge polgármestere a Le Parisien című lapnak elmondta: a mentésben résztvevők arról tájékoztatták, hogy nagyon sok a sérült és nagy a pánik a helyszínen.
„Apokaliptikus a látvány. Megpróbáljuk a dolgokat megszervezni, de minden a tűzoltókon múlik. Mindannyiunknak nagyon nehéz most beszélni. A polgármesteri hivatalban termeket fogunk megnyitni [a vonat utasai számára]” – tette hozzá.
–A Külügyminisztériumnak egyelőre nincs tudomása arról, hogy a Párizs közelében történt vonatbalesetnek lenne magyar áldozata – mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője a párizsi magyar nagykövetségtől kapott információ alapján pénteken kora este az MTI-nek.
Kaleta Gábor hozzátette: a fejleményekről folyamatosan tájékozódnak.

MTI, RegionalBahn információk

utolsó frissítés: 20:04

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.