2013. 07. 04.

Folytatódik a cseh kocsifelújítási program

Folytatódik a cseh vasút személykocsi-modernizációs programja. Ezúttal huszonhat másodosztályú személykocsit újít fel a ČD számár a KOS Krnov. A 182 millió koronás, hozzávetőleg 1,8 milliárd forintos beruházás eredményeként megújuló járművek két viszonylaton állnak forgalomba 2014 őszén.


A járműjavító 15 hónapot kapott arra, hogy 26 Bdt sorozatú személykocsit újítson fel a ČD számára. A KOS Krnov 182 millió cseh koronát kasszírozhat a járművek felújításáért. A munkák során a személykocsik megújulnak kívül és belül: új üléseket és üléshuzatokat kapnak, az utastérben 230 V-os csatlakozókat is kiépítenek. A kocsik egyik végén kerekesszékek, kerékpár és nagyobb poggyászok szállítására is alkalmas többcélú teret alakítanak ki. A kocsik korábbi ízelt, kifelé nyíló feljáróajtóit is kicserélik: új lengő-tolóajtókat kapnak majd a kocsik és ajtóreteszelést is kapnak a járművek. A kocsik forgóvázait és fékrendszerét is korszerűsítik és a mostani 120 helyett 140 km/h-s sebességre is alkalmasak lesznek.
A most megújuló kocsik jól illeszkednek a ČD jelenleg is futó kocsifelújítási programjába, amelynek gyümölcseivel idehaza is találkozhatunk a Csehország felől érkező vonatokban. A ČD korábban már megbízást adott a a PESA-nak az ABpee sorozatú személykocsik felújítására, míg a Pars Nova Šumperk pedig a ČD új vezérlőkocsijait építette át a meglévő járművekből. Megtörtént emellett 64 Bbdgmee sorozatú poggyászteres kocsi átalakítása kerékpárszállításra alkalmas járművé a ŽOS Trnavanál, míg több célú térrel ellátott járművek születtek Bdmpee sorozatjellel a Pars Nova műhelyeiben. Emellett pedig terítéken van a Railjet-vonatok beszerzése is.
A jövőben még sor kerül az ÖBB-től megvásárolt 32 korábban Bmz sorozatjelet viselő „Eilzugwagen” felújítására is, amelyet a JANOZA műhelyében végeznek majd, a végeredmény pedig a másodosztályú, Bmee sorozatú jármű lesz majd.

Halász Péter
(A kis kép forrás a www.vagonweb.cz oldal.)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.