2013. 07. 23.

Intermodális központ Debrecenben - újabb lépés a hosszú úton

A debreceni Nagyállomás és a buszpályaudvar közötti távolság már ősidők óta problémát jelent és ingerli a közlekedés fejlesztésében érdekeltek fantáziáját. Látványtervekben sohasem volt hiány, az utóbbi években viszont kézzel fogható dolgok körvonalazódnak a cívisvárosban. A város tavaly Európai Uniós forrásból 767 millió forintot nyert el az előkészítő és tervezési munkákra, és idén áprilisban tervpályázatot írt ki az intermodális központra. A pályázatra számos pályamű érkezett a múlt heti határidőig, a bírálóbizottság pedig tegnap kezdte meg a pályamávek értékelését.



Debrecen Önkormányzata a Közlekedési Operatív Program keretében nyújtott be pályázatot az intermodális közlekedési központ létrehozásának előkészítésére, KÖZOP-5.5.0-09-11-2012-0002 azonosítószámon. A pályázat kedvező elbírálása révén 2012. áprilisában 767 millió forint vissza nem térítendő, 100%-ban európai uniós támogatást nyert el a cívisváros, a Kormány pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a projektet. A támogatási szerződés egyben a projekt menetrendjét is megszabta, ugyanis 2014. december 31-ig kell elkészíteni az engedélyes terveket, a tendertervet és a kivitelezéshez a forrástámogatási pályázatot, kérelmet. (A részletekért érdeklődőknek ajánljuk a Dehir oldalán elérhető interjút.) Ez azt is jelenti, hogy ezúttal tényleg megmozdult az apparátus, és ha minden jól megy, a sok-sok álmodozást követően valóban lehet korszerű, a vasúti és közúti távolsági közlekedést, valamint a városi tömegközlekedést összekapcsoló "fordítókorongja" a városnak.
Amelyre, tegyük hozzá, a cívisváros jócskán rászolgált. A buszpályaudvar és a vasútállomás közötti távolság miatt a vonat-busz átszállásokat csak helyi tömegközlekedéssel érdemes tervezni, ennek pedig ára van, (milyen jó is lenne egy regionális közlekedési szövetség...), nem is beszélve az időszükségletről. A kilencvenes évek óta rendszeresen előkerült ez a téma, ám eddig mindig látványtervek szintjén rekedt meg az ügy. Sőt, a projekt kapcsán a hazai közlekedéspolitikát ismerve egészen bizarr ötletként egyfajta "tram-train" (pl. a 2-es villamos és a tiszalöki vasútvonal összekötése) avagy "debreceni S-Bahn" rendszer ötlete is újra meg újra felmerül. Reméljük, ezúttal túljutunk a holtponton, és egyúttal kíváncsian várjuk szeptember másodikát, amikorra döntenie kell a bírálóbizottságnak. Munkájuk bőven lesz, ugyanis a Dehír tegnapi híre szerint 37 pályamű érkezett.

Egy korábbi látványterv a projektről - mire az intermodális központ elkészül, akár futhatnak is nálunk az addigra talán már ócskavasárban beszrezhető, mostanában 30 éves korai TGV-szerelvények, ahogyan a képen látható (forrás: dehir.hu)

Az alábbiakban a projekt kommunikációjával megbízott Debrecen Televízió által kiadott sajtóközleményt olvashatják.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013 áprilisának végén megjelentette az intermodális központ tervpályázatát, amivel a megfogalmazott feladat megvalósítására kívánja megkeresni, illetve kiválasztani a legjobb tervjavaslatot és az alkalmas tervezőt. A pályázatok postára adásának határideje 2013. július 15. volt.
A felhívásra számos pályamű érkezett, melyeket bírálóbizottság értékel majd. A törvényi szabályozásnak megfelelően a bírálóbizottság teljes titoktartás mellett, minden sajtónyilvánosságot kizárva végzi majd a munkáját. A 11 tagból és 16 szakértőből álló bizottság plenáris ülése 2013. július 22-én (hétfőn) kezdődött. A tagok és szakértők egyenként minden egyes beérkezett pályaművet írásban értékelnek. A bírálóbizottság elnöke Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere, társelnöke Nagy Ervin országos főépítész. A bizottság tagjai között van Kováts Ákos, Debrecen város főépítésze, valamint számos más elismert építész, és szakáganként
kiválasztott szakértő. A bizottság korábban a tervpályázat ajánlati felhívásának előkészítésében vett részt. Legfőbb feladata azonban a beérkezett tervek bírálata, a legjobb terv, tervek kiválasztása.
A tervpályázatra mind magyar, mind pedig külföldi tervezők pályázhattak. A pályaművek díjazására és megvásárlására bruttó 170 000 000 Ft áll rendelkezésre. A pályázók bruttó 10 000 000 Ft és 20 000 000 Ft közötti díjazásban részesülhetnek. A tervek megvásárlására előirányzott vételár pályaművenként minimum bruttó 3 000 000 Ft. A díjazottakról, illetve a megvásárolandó pályázatok számáról a bírálóbizottság dönt majd.
A bizottságnak legkésőbb 2013. szeptember 2-ig eredményt kell hirdetnie. A nyertes terv, illetve tervek birtokában – egy meghívásos közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – szerződést köthet az önkormányzat az engedélyes és a kiviteli terv elkészítésére.
A bírálóbizottság döntése és eredményhirdetése után a pályaműveket (látványterveket és maketteket) a lakosság egy kiállítás keretében ismerheti meg.
2013. július 17.

A debreceni Nagyállomás előtti terén jelenleg is intenzíven zajlanak a 2-es villamos fogadásához szükséges átépítések. Ha megvalósul az intermodális központ, vajon ismét át kell építeni a teret?


RegionalBahn információk / Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.