2013. 07. 09.

ÖBB: újra nappal Velencébe

Még messzi van a decemberi menetrendváltás, de már lassan szivárognak a hírek az újdonságokról. Ezúttal Ausztriából jött a jó hír: ismét lesz nappali vonat Velencébe – igaz, nem Budapestről, hanem Bécsből.


Az ÖBB diadalittas közleményben adta hírül: a decemberi menetrendváltástól ismét közlekedik nappali vonat Bécs és Velence között. Mint ismeretes, pár éve megromlott a viszony az osztrák, a német és az olasz vasút között, akkor cserélte le a két társaság az FS Trenitaliát az FNM-re, mint talján partnerre. Ekkor tűntek el a korábbi impozáns olasz EC-k is a Bécsbe vezető sínekről, pedig pár évvel korábban még sorra érkeztek a Südbahnhofra a különféle olaszországi városokból a nemzetközi vonatok.
Emlékezetes: korábban az olaszországi forgalomban is bevetette volna az ÖBB a Railjeteket, azonban az olaszok végül nem adták meg az engedélyt a járműveknek, így ezt a tervet kénytelen volt ejteni az osztrák vasút.

A meglévő éjszakai vonatot ismét nappali járat egészíti ki Bécs és Velence között
(fotó: Magyarics Zoltán)

Az ÖBB most – reagálva az utasok igényeire – ismét elindítja a Bécs és Velence közötti nappali vonatokat. Egyelőre a 2013-2014-es idényben egy pár ÖBB-IC jár majd, de ha sikeres lesz a járat, akkor egy második pár vonatot is elindítanak 2014-től. Ráadásul az olasz partner ismét a Trenitalia lesz. A vonatpár a tervek szerint Tarvisio érintésével jár majd és gépcsere nélkül teszi meg a két város közötti utat.
A nappali vonat mellett az ÖBB továbbra is megtartja a Klagenfurt és Velence közötti Intercitybus-szolgáltatást, a Villachon át Milánó felé közlekedő nappali és a Bécs és Velence közötti éjszakai vonatot is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.