2013. 08. 14.

Újra busz jár az Óbudai-szigetre!

Közel két évtized után újra bekapcsolódik a tömegközlekedésbe az Óbudai-sziget. A BKK augusztus 17-én, szombaton indítja be a 226-os jelzésű buszjáratot, amely hétvégén és ünnepnapokon közlekedik majd a Nyugati pályaudvar és az Óbudai-sziget között.


Eredetileg 1975. május 13-án indult el az akkor 42Y-nak jelzett autóbusz-járat az óbudai Korvin Ottó (ma Szentlélek) térről az Óbudai-szigetre. A járat a K-hídon át jutott be a szigetre. Előbb a Május 9. park, majd a HM-üdülő lett a járat végállomása. 1977. május 1-jétől hívták 142-esnek a járatot, amely végül 1995. július 31-ével megszűnt. Akkor a kihasználatlanságára hivatkoztak az akkori szakértők.

Ma már csak emlék... Így festett a 142-es autóbusz utolsó iránytáblája. Most újra elérhető tömegközlekedéssel az Óbudai-sziget.
A grafikát Horváth Tibor készítette

A BKK 2013. augusztus 17-étől viszont újra bekapcsolja a térséget a tömegközlekedésbe. A korábban a szentendrei HÉV Filatorigát megállójától csak hosszas sétával elérhető térséget egyelőre hétvégén és ünnepnapokon reggel 8 és este 18 óra között az új 226-os busz szolgálja majd ki. A menetrend a www.bkk.hu/menetrendek oldalon található – tudatta közleményében a közlekedésszervező társaság. Ezzel egyidőben megszűnik a Nyugati pályaudvar és Békásmegyer között közlekedő 234-es busz; ennek indulási idejében a 134-es jár majd a Szentlélek tér és Békásmegyer között.

A 226-os autóbusz útvonala
(grafika: Budapesti Közlekedési Központ)

Az új 226-os vonalán a tervek szerint négy autóbusz dolgozik majd, az alacsonypadlós indulásokat a BKV használtan vásárolt Mercedes-Benz Citaroi teljesítik majd információink szerint. A járatok negyedóránként követik majd egymást.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.