2013. 09. 15.

Videóajánló - XXXVI. rész: balesetmegelőzési oktatófilmek

A tegnapi, Kelenföld és Háros között történt szerencsés kimenetelű esemény ismét aktuálissá tette a balesetmegelőzés kérdéskörét. Mai ajánlónkban a MÁV baleseteket elemző oktatófilmjei közül kettőt mutatunk be, és egy korábban bemutatott filmre is hivatkozunk. A mai filmekben bemutatott siófoki és zebegényi balesetek néhány részletükben valószínűleg a tegnapi eseményhez is hasonlatosak, és jól mutatják a különféle rendkívüli eseményeknek a vasúti forgalomban résztvevőkre gyakorolt zavaró hatását. Jó példák ezek az esetek arra is, hogy egy izolált mulasztásból ritkán lesz komoly baleset, ám több apró szabálytalanság összeadódva már annál könnyebben vezet tragédiához.



Első ajánlott rövidfilmünk egy 1987. június 06-án Siófok állomáson történt balesetet elevenít fel. Az állomásra tehervonattal érkező Szergejt tolatási munkáit megszakítva egy fekve maradt Bz-motorkocsi segélyezésére küldték ki a nyílt vonalra, mely mozgás kapcsán szabálytalanságok sorát követték el az érintettek. Az igazi - és a tegnapi szerencsés kimenetelű kelenföldi eseménysor szempontjából is részben releváns - balesethez vezető eseménysor már az állomásra visszaérkezés után történt. A Bz-szerelvény félreállítása után a forgalmi szolgálattevő terveit felülírta a többi dolgozó győzködése. Így a munkáját folytatni szándékozó Szergej személyzete lezárt vágányút és a részére szabályosan kezelt kijárati jelző szabad jelzése nélkül, tolatási mozgásként indult meg a nyílt vonalra - ám az előző tolatási mozgás után a kitérő állásban maradt s szertári vágányra vezető váltó, és az engedélyezett sebességet túllépő orosz nagyvas kíméletlenül rácsattant a Bz-re. Az ügynek a tegnapi esemény szempontjából releváns momentuma, hogy rendkívüli helyzetben (itt éppen a fekve maradt vonat miatti késedelem és a dolgozók közötti véleménykülönbség) könnyen lankad a figyelem - egy forgalmas fővonal életét még ennél is jobban fel tudja dúlni egy állomástávolságú közlekedési rend.



Második ajánlott kisfilmünk a Zebegény állomás közelében 1998. augusztus 29-én 15 óra 51 perckor történt utoléréses balesetet dolgozza fel. Itt a biztosítóberendezésen karbantartási munkákat végző dolgozók szabálytalan eljárása okozott zavart - az érintett Nagymaros és Szob állomások között a tervezettnél hamarabb, 15:40 perckor vezettek be állomástávolságú közlekedési rendet. A rendkívüli helyzetben apróbb hibák és szabálytalanságok adódtak össze olyan szerencsétlen konstallációban, hogy a 2144 számú személyvonat a nyílt vonalon 68 kilométer/óra sebességgel ütközött rá a 310 számú, Prága felé tartó InterCity végére. A baleset üzenete hasonló az előzőekhez, rendkívüli helyzetben (a tegnapi esethez hasonlóan kábelátvágás) könnyen megindul a dominó: a forgalmi szolgálattevő figyelmetlensége (nem várta meg a 310-es vonatról érkező visszajelentést az állomástávolságú közlekedési rend szabályainak megfelelően) és a mozdonyvezető hamis magabiztossága (a vonatbefolyásoló szabálytalan kezelése és sebességtúllépés) együttesen vezettek súlyos balesethez.



Ráadásként egy 2011-ben történt eseményt felelevenítő oktatófilmre hivatkozunk, melyről idén márciusban esett szó oldalainkon. Az Aszód–Tura között történt szembemenesztés szintén számos dolgozó kisebb-nagyobb hibáinak összeadódásának következménye volt, és itt is csak a szerencsén múlt, hogy nem történt komolyabb tragédia.

Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.