2013. 10. 20.

Újabb magyar vasúttársaság a láthatáron - jön a FOXrail!

Hamarosan újabb szereplő érkezik a mára igen színessé vált hazai magánvasúti világba: a cégbírósági adatok szerint idén május 28-án jegyezték be a legújabb magyar alapítású magánvasutat, melynek egyszemélyi tulajdonosa és vezetője nem ismeretlen a magyar magánvasúti világban. Sőt, úgy hírlik, jövő héten 4 mozdony érkezik Magyarország területére – indul a FOXrail!


2013. május 28-án, 01-10-047767 cégjegyzékszámon jegyzett be új zártkörűen működő részvénytársaságot a cégbíróság FOXrail Zrt. néven. A cég székhelye egy budapesti, IV. kerületi tömbház 2. emeletének egyik lakása, az alaptőke pedig 300000 euro. Honlap is van már, azonban itt semmilyen további információt sem találunk. Amint azonban a névből már sejthető, új magánvasútról van szó, ezt a cégjegyzék is megerősíti: a társaság főtevékenysége a vasúti áruszállítás. Az már valószínűleg a cégjogi gyakorlat jellemző mellékterméke, hogy ezen túl tolmácsolástól a webhosztingon át a vasúti, kötött pályás járművek gyártásáig (!) igen széles körű működési kör szerepel az iratokban...

A FOXrail Zrt. egyszemélyi tulajdonosa, vezérigazgatója és egyben a cég képviseletére jogosult személy egy bizonyos Bogdán András – aki jó eséllyel azonos a Floyd magánvasúttársaságot alapító Bogdán Andrással, akit a nemrég tulajdonost váltott Floyd igazgatótanácsa idén tavasszal váratlanul visszahívott a vezérigazgatói posztról. Ugyebár akit a mozdony füstje megcsapott...

Füst persze – legalábbis a klasszikus, gőzmozdonyos értelemben – valószínűleg nem lesz, mozdony viszont a jól értesültek szerint igen: jövő héten négy gép várható Románia felől a FOXrail számára. Az irányból következően viszonylag bátran tippelhetünk a járművek típusára is, de természetesen ettől még ugyanolyan kíváncsian várjuk az új cég első fecskéit!

Az ügyben természetesen megkerestük Bogdán Andrást is, aki örvendetesen gyors válaszában megerősítette a cég indulását, és elmondta: a FOXrail megkapta működési engedélyét és a vasútbiztonsági tanúsítványt. Ezen túl mást egyelőre nem kívánnak a szakmai közönséggel megosztani, illetve a leendő vontatójárművek (melyek érkezését Bogdán András nem erősítette meg) nyilvános bemutatását sem tervezik. Ígérete szerint a beüzemelést követően kívánnak további információkkal szolgálni.

A FOXrail Zrt. logója


RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.