2013. 11. 20.

Villamosvezető EB Budapesten

A hétvégén Budapesten ad otthont a második villamosvasúti járművezetői Európa-Bajnokságnak. Az első ilyen rendezvényen a magyar csapat lett a legjobb, így idén megvédhetjük a címünket.


November 23-án és 24-én, szombaton és vasárnap rendezik meg Budapesten a II. Villamosvezető Európa-Bajnokságot. A rendezvényen 14 európai nagyváros képviselteti magát, az esemény fővédnöke pedig Tarlós István főpolgármester lesz.
Az idei Európa-Bajnokság házigazdája a BKV, de természetesen résztvevőként is szerepel a budapesti cég, hiszen – mint a tavalyi győztes – jó esélyekkel indulnak.
Emlékezetes, hogy a tavalyi drezdai versenyen a kéttagú magyar csapat Ledniczki Zsuzsanna és Veperdi Tamás nagyszerű teljesítményével utasította maga mögé a többi résztvevőt, miközben olyan villamossal kellett versenyezniük, amely nem közlekedik egyetlen magyar városban sem.
Az idei megmérettetésen további városok képviseltetik magukat: Debrecen, Szeged, Berlin, Drezda, Rotterdam, Bécs, Barcelona, Nagyvárad, Firenze, Stuttgart, Lipcse, Manchester, Párizs.
November 23-án szombaton a sorsolás mellett még a gyakorlásé lesz a főszerep, majd ezt követően derül ki, hogy ki a legjobb, ugyanis vasárnap már élesben, a kilátogató érdeklődők előtt zajlik a verseny a Hungária kocsiszín melletti Sport utcában. 
Vasárnap a Hungária kocsiszín egy részét megnyitják a nagyközönség előtt, ahol villamos kiállítással és számos érdekességgel várják a látogatókat a rendezvény szakmai partnerével, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal együtt. A járművezetői hivatás iránt érdeklődők alkalmasságát a hatóság szakemberei ingyenesen mérik fel pályaalkalmasságvizsgáló berendezések segítségével, a gyermekek és szüleik a közlekedés szabályairól meglévő ismereteit KRESZ teszteken lehet felfrissíteni az erre a célra berendezett Combino villamoson.
A kocsiszín területén megtekinthetők Budapest villamosközlekedésének jellemző járművei a százéves nosztalgia villamostól a legfiatalabb Combinóig.
A 1469-es pályaszámú ipari csuklósban a Széchenyi Vasútmodellező Klub kiállítását tekinthetik meg vasárnap a látogatók.
Maga a „sportrendezvény” vasárnap 9 órakor kezdődik majd, a verseny két része 9:30 és 12:00, majd 12:30 és 15:00 között lesz. Az eredményeket 15:30-tól ismertetik majd.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.