2012. 10. 01.

Európa legjobbjai

Európa legjobb villamosvezetői a budapestiek. Ez derült ki ugyanis a szeptember utolsó hétvégéjén Drezdában rendezett villamosvezetői Európa-bajnokságon. A magyarok mögött második helyen a házigazdák, harmadik helyen pedig a brüsszeli vezérek végeztek.




Most már nem vitás: Budapesten dolgoznak Európa legjobb villamosvezetői. A drezdai közlekedési vállalat, a DVB a villamosközlekedés (beleértve persze a lóvasutat is) 140. születésnapja alkalmából szervezte meg a villamosvezetők Európa-bajnokságát. A számos bel- és külföldi villamosüzemtől érkezett munkatársak több számban is összemérték tudásukat – erőről talán kevéssé esett szó. A feladatok között volt például célfékezés vagy éppen a meghatározott sebesség tartása nem működő sebességmérő órával. Volt olyan feladat is, hogy egy tárgyat a villamoshoz közel kellett elhelyezni az ívben, de úgy, hogy a kocsi még pont elférjen mellette. Ugyancsak feladat volt, hogy a feladatok végrehajtása közben a vezetőasztalon lévő pohárból edényből ne loccsanjon ki egy csepp víz sem – tudatta a Dresdener Verkehrsbetriebe AG a verseny eredményhirdetése után.
A feladatot nehezítette, hogy sokuk számára a villamos típusa is ismeretlen volt: bár a Flexity-családba sorolták be később, a DVB NGTD6DD-je szokatlan volt a nem hazai versenyzőknek. Ráadásul az Elba partján a nyomtáv is eltérő, bár ez már vajmi keveset számít: 1450 milliméteres pályán gurulnak a villamosok.
A DVB közlése szerint az alábbi városokból érkeztek csapatok: Barcelona, Bécs, Berlin, Brüsszel, Budapest, Drezda, Firenze, Frankfurt am Main, Krakkó, Lipcse, Lyon, München, Ostrava, Párizs, Rotterdam, Saarbrücken és Stuttgart.
Ezúton is gratulálunk a győzteseknek és a résztvevőknek a helyezésükhöz!
Az a bizonyos pohár a vezető mögött. A cél, hogy minél kevesebb víz kerüljön ki belőle

Az egyik feladat a pontos célfékezés volt

Ilyen villamost vezethettek: ez a drezdaiak NGTD8DD-je

A győztes budapesti csapat: Ledniczky Zsuzsanna (balra) és Veperdi Tamás (jobbra)
(fotók: Dresdener Verkehrsbetriebe AG)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.