2014. 05. 18.

Üzlet füstölt a Westbahnhofnál

Tűzriadót rendeltek el a bécsi Westbahnhofnál, pontosabban a pályaudvarhoz közeli aluljáróban. Egyelőre a metrók nem állnak meg az érintett állomáson, a tűzoltóság pedig komoly erőkkel vonult ki a helyszínre. De kiderült: egy, az aluljáróban lévő üzlethelyiségben lévő páraelszívó adta meg magát.


Vasárnap este tűzriadót rendeltek el Bécsben, a Westbahnhofnál. Tudósítónk tájékoztatása szerint a tűzoltóság komoly erőkkel vonult ki a helyszínre, ahol a pályaudvarhoz kapcsolódó aluljárórendszer Mariahilfer Straße felőli végénél dolgoznak. Egyelőre nem ismert a tűz pontos oka, ám valami biztosan történt a mélyben: némi szag is volt, valamint a tűzoltók egy fecskendővel megkezdték a beavatkozást.


A kevéssel este hét óra előtt kezdődő rendkívüli eseményt követően a Qando mobilalkalmazáson hamar mejelentek a lezárásról szóló információk: az U3-as metró a közlés szerint áthalad a Westbahnhof állomáson, az U6-os állomásán tartózkodókat pedig az állomás azonnali elhagyására szólították fel, ugyanis e járat szerelvényei is áthaladnak az állomáson. Mivel a füstjelenség nem az állomás területén történt, az ÖBB nem kényszerült a vonatforgalom korlátozására.
A rendkívüli esemény egy régi közhelyet is igazolt: bizonyos dolgok hiányát akkor érezzük leginkább, amikor azok már nincsenek. A Westbahnhof metróállomás is ilyesmi lehet: gyanútlanul hazafelé tartott kollégánk az U6-os szerelvényén, akit a vezető hangosbemondása zökkentett ki a rutinból: miszerint a szerelvény a Gumpendofer Straße állomásig közlekedik, majd onnan visszafordul. A Westbahnhofra innen villamossal sikerült eljutni, itt pedig már zajlott a metróállomás kiürítése és a kijáratok lezárása. Negyed órán belül komoly tömeg hömpölygött a Mariahilfer Straße járdáin, az üzemelő Zieglergasse metróállomástól a Westbahnhof felé, vagy ellenkező irányba tartva.
A felszíni közlekedés a villamosok tekintetében zavartalan volt a környéken, ám a járművek hamar zsúfolttá váltak: a ritkás vasárnap esti menetrend nem éppen két forgalmas metróvonal pótlására van méretezve.

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. A tömlőt a belső Mariahilfer Straße felőli lépcsőn vezették le az aluljáróba

A riasztás után tíz perccel az aluljáró zárva, az utastájékoztatásba az ÖBB és a Wiener Linien munkatársai is bekapcsolódtak – élőszóban németül, írásban angolul is

Ritkán látott tömeg a 9-es villamos peronjánál, a villamosvégállomás északi oldalán. A 9-es innen szinte mindig üresen indult, de mivel az U3-as metró nyitva lévő Schweglerstraße és Johnstraße állomása is könnyen megközelíthető villamossal, így sokan ezt a megoldást választották

A 18-as vonala most az U6-ost is pótolt a Burggasse/Stadthalle és a Gumpendorfer Straße között. Az ajtó végállásnak hiánya miatt – a tömeg láthatóan fel akart szállni a villamosra – jó három percig várakozott a szerelvény a megállóban

Napvilágnál ritkán látni ilyen üresnek az U6-os metróhoz vezető lejárót: a pályaudvar előtti téren lévő csarnokból sem lehetett lemenni a metróállomásokra, a kijáratokat perceken belül ráccsal lezárták. Az utasok irányítását a Wiener Linien – a Westbahnhof felőli részen pedig az ÖBB biztonsági alvállalkozója – végezte, meglehetősen flottul

Az U3-as metró szerelvénye suhan át az üres, ám máskor mindig zsúfolt Westbahnhof állomáson
(fotók: Magyarics Zoltán)

A Die Presse értesülései szerint egyelőre ismeretlen eredetű füstjelenséget tapasztaltak, emiatt nem állnak meg a metrószerelvények a forgalmas csomóponton – közölte a lappal a Wiener Linien. A bécsi hivatásos tűzoltók szóvivője, Christoph Schimpf annyit tett még hozzá, hogy a füst egy szellőzőaknából jutott a felszínre, de hogy mi okozza, azt egyelőre nem tudják megmondani.
Az ORF úgy értesült, hogy a tűzoltók mintegy harminc embert menekítettek ki az aluljáróból, ahol egy ottani helyiségből áramlik a füst – ezt azonban este háromnegyed nyolckor még nem erősítette meg senki.
Pontban 19:45-kor közölte a Wiener Linien, hogy a metrószerelvények ismét megállnak a Westbahnhofnál. Kiderült: valóban egy aluljáróbeli üzlethelyiségből eredt a füst, ahol egy páraelszívó berendezés hibásodhatott meg, emiatt jutott a felszínre a füst.

RegionalBahn információk
megjelent: 2014. május 18., 19:36
frissítve: 2014. május 18., 20:40

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.