2014. 07. 23.

Több trolibuszt kérnek a luzerniek

A megkérdezett luzerni lakosok közel kétharmada támogatja a közlekedési vállalat fejlesztési terveit: új átmérős trolibusz-járatot szerveznének és meghosszabbítanák az egyik meglévő vonalat is.


Közvélemény-kutatás keretében szondázta a luzerniek véleményét a Verkehrsbetriebe Luzern, a VBL. A városi közlekedési cég két komolyabb fejlesztés kapcsán kérte ki a városlakók véleményét.
Az egyik projekt egy új, átmérős trolibuszvonal megszervezése lenne: a 3-as járat Krienstől a Pilatusplatzon át az Emmenbrückéig járna. A válaszadók 64 százaléka támogatta az ötletet és mindössze csak 36 százalékok látta úgy, hogy nincs szükség a beruházásra.
A másik fejlesztési terv az 1-es vonal meghosszabbítása Ebikonba. A vonal most Maihofnál fordul vissza, ám a jövőben szeretné a VBL kiterjeszteni a troliforgalmat a közeli előváros vasútállomásáig.

Az 1-esen közlekedő pótkocsis, magaspadlós Hess-trolik 2018-tól járhatnak majd Ebikonba. Vajon a magaspadlós kocsik megérik még ezt aktív szolgálatban?
(fotók: Halász Péter)

Mindkét hálózatfejlesztési elképzelés része a Luzern Kanton által megfogalmazott közlekedésfejlesztési céloknak. Az átmérős, 3-as számú vonal kiépítése 2016-ra várható, amikor befejeződik a Seeplatz átépítése. A VBL közleménye kitér arra is, hogy Ebikonba várhatóan 2018-tól járhatnak majd a trolibuszok. Ez utóbbi fejlesztés kései megvalósításának oka, hogy jelentősen megkurtították a közlekedésfejlesztésre fordítható katonális támogatásokat.
A VBL felmérésben több mint 700 utas vett részt, akik kérdőívet töltöttek ki és küldtek vissza a közlekedési cégnek. A közlekedési vállalat honorálta is a segítséget: különböző nyereményeket is kisorsoltak a válaszadók között.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.