2014. 09. 04.

Javul a mobilvétel Svájcban is

A tervek szerint még ebben az évben jelentősen javulnak a mobiltelefonálási lehetőségek az SBB regionális járatain. Az alpesi országban megannyi völgyben és alagútban ez nem is olyan egyszerű feladat, mint amennyire egyszerűnek tűnik.


Az SBB és három mobilszolgáltató, a Swisscom, a Sunrise és az Orange megállapodott egymással, hogy még az idei évben megoldják a mobiltelefonos szolgáltatás lefedettségi problémáit a svájci vasutakon. 2020-og mintegy 1700, a regionális forgalomban részt vevő járművet vonnak be a programba és mobiltelefonos jelerősítőket szerelnek fel a járműveken. A finanszírozás java részét a mobilszolgáltatók biztosítják, de beszáll az SBB, a szövetségi kormányzat és a katonok is segítenek a projektben. A mobilszolgáltatók emellett a vasútvonalak mentén további bázisállomások telepítésével is segítik a projektet.
Az SBB közleményéből kiderül: már 2010 óta tárgyalnak a három szolgáltató alkotta InTrainCom Konsortiummal és a következő fázisban – 2020-ig – valamennyi regionális forgalmú jármű is megkapja a maga mobiljel-erősítőjét. Hozzátették: a távolsági flotta mintegy 90%-án már működik a rendszer és az idei évben a távolsági vonatok felszerelése be is fejeződik. Az SBB pedig azzal segíti a projektet, hogy az új beszerzésű járműveken már gyárilag telepítik a rendszereket, így például az új beszerzésű, Stadler-féle emeletes motorvonatokon is van már ilyen rendszer.

A távolsági vonatok túlnyomó többségén már működik a rendszer, most jön a regionális forgalom – és a bázisállomások telepítése
(fotók: Halász Péter)

A teljes fejlesztésre mintegy 300 millió frankot fordítanak. Kérdés, hogy a hosszú alagutakban milyen módon oldják majd meg a jelenlegi mobiltelefonos lefedettséget? Hiszen a Lötschberg-bázisalagútban már most kérdéses a mobilszolgáltatás; a Gotthard-bázisalagút átadásával viszont fontos feladat lesz a probléma megoldása a számos olyan utas miatt, akik pont útközben használnák munkára vagy szabadidős célra a mobiltelefonjukat.
Emlékezetes: a német fővárosban, Berlinben például a metróalagutakban jelentett nemrégiben komoly kihívást a mobiltelefonos szolgáltatás bővítése – legalább ebben az élen jár Budapest, hiszen mindegyik metróvonalon igen jónak nevezhetjük a mobiltelefonos lefedettséget.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.