2015. 08. 17.

A Bombardier Izraelbe megy

Nyertest hirdettek az izraeli vasúthálózat villamosítása kapcsán kiírt tenderben. A mozdonyokat már biztosan a Bombardier szállíthatja.


A kanadai-német vasúti járműgyártó szállíthatja Izrael villamosmozdonyait, miután az Israel Railways (רַכֶּבֶת יִשְׂרָאֵל) tenderbizottsága eredményt hirdetett. A villamosítási projekt keretében a Bombardier a 420 kilométeres hálózat számára összesen 62 mozdonyt szállíthat majd.
Az ajánlott gépek a TRAXX mozdonycsalád tagjai, 6000 kW-os teljesítményük mellé 160 km/h-s engedélyezett legnagyobb sebesség társul. A 260 millió dolláros szerződésben további 32 opciós mozdony is szerepel. A szállítás 2017-re tervezett.
A tenderen a hírek szerint számos szereplőt utasított maga mögé a Bombardier: az Alstom, a CAF, a CNR, a CSR, a Hyundai Rotem, a PESA, a Siemens és a Škoda ajánlatát is rosszabbnak találták az izraeliek.
Az izraeli vasútüzem érdekessége, hogy sok tekintetben egyezik a némettel: az ország vasúthálózatának kiépítésében komoly segítséget nyújtottak a németek és a mai napig őrzi ennek nyomát a vasút, többek között a vonatbefolyásolási rendszer tekintetében is. A Bombardierrel is jó tapasztalatai vannak az IR-nek, hiszen az emeletes ingavonataikat szintén ez a cég szállította.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.