2016. 05. 12.

Pohled z Vlaku: vezetőállás-videók a csehektől

Látványos projektbe fogott a cseh vasút és a Svět v bezpečí s.r.o. nevű cég. Belefogtak ugyanis Csehország vasútvonalainak multimédiás feldolgozásába és ezt meg is mutatják a nagyközönségnek. Korszakalkotó döntés ez a ČD részéről, Európa keleti felén ez nagyon úttörő megoldásnak számít, hiszen számos vasúttársaság manapság még szeret inkább titkolózni.


Bátran nevezhetjük korszakalkotónak a cseh vasút és a Svět v bezpečí s.r.o. projektjék. A „Pohled z vlaku”, azaz a „kilátás a vonatról” nevű projekt keretében nem csak több kameraállásból nézhetjük végig a kiválasztott vasútvonalat, hanem a pályamenti eszközökről, jelzésekről és a környezetről is kapunk információt. Sőt, az infrastruktúra adatai is megjelennek, többek között az alkalmazható sebességre vonatkozó információk is. De a mozdonyvezetőt magát is nézhetjük vezetés közben, ha arra támad kedvünk.

A videó mellett a pályára, jelzésekre vonatkozó információt is kapunk, de az adott szakaszra is ugorhatunk az interaktív oldal segítségével

A pohledzvlaku.cz címen elérhető oldal kínálata egyelőre meglehetősen szegényes: a Františkovy Lázně–Plzeň; a Praha Masarykovo nádraží–Kralupy nad Vltavou; a Praha Masarykovo nádraží–Úvaly és a Zábřeh na Moravě–Jeseník vonal utazható be.
A döntés azért is nevezhető korszakalkotónak, mert a korábbi keleti blokk országai közül a csehek azok, akik a legnyitottabbak a transzparencia felé. Magyarországon egy ilyen projekt elképzelhetetlen lenne, hiszen a magyar vasút inkább szeret titkolózni: a vonatok összeállítását is üzleti titokként kezelő MÁV-csoport aligha menne bele abba, hogy az infrastruktúra adottságait és állapotát tükröző, mindenki számára hozzáférhető szolgáltatás működjön a weben.

Halász Péter

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó ötlet volt a cseh vasúttól! Köszönet érte nekik! nagyon tetszik!    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy egy mellékvonal is bekerült, a zajvédő falak közé szorított "steril" fővonal úgy öt perc után unalmas. :)
    Ez a kelet európai titkolódzás meg érthetetlen, ma már mindenki talál vezetőkabinból készített videókat a youtube-on, nálunk az útvonal ismereti oktató vidókat is feltötlik a netre, szerintem eredetileg ez is hasonló céllal készült (vagy a CD így út két legyet egy csapásra).

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.