2016. 06. 10.

Önkiszolgáló vasútállomás

Önkiszolgáló állomássá építi át a Rhätische Bahn Davos Dorf állomást. A vasúttársaság szerint megváltoztak a jegyváltási szokások és pont ezért nem éri meg a mostani formában fenntartani a vasútállomást. A vasúti forgalmat ez azonban nem érinti.



Megváltoztak az utasok menetjegy-vásárlási szokásai és ezt igyekszik lekövetni a Rhätische Bahn is. A méteres nyomtávolságú hálózatot üzemeltető vasúttársaság emiatt úgy döntött, hogy a hosszú távú stratégiájának megfelelően alakítja át a jegyváltási lehetőségeket és az állomás kínálta szolgáltatásokat.
Az RhB adatai szerint folyamatosan csökken a hagyományos, személyes kiszolgálású pénztáraknál a forgalom, egyre nagyobb piaci részesedéssel bírnak az automaták és a különféle elektronikus értékesítési csatornák – internetes, okostelefonos megoldások – is komoly mértékben törnek fel: napjainkban a jegyek felét az RhB jegyautomatákon keresztül adja el. A helyszínválasztás másik előnye pedig az, hogy mindössze két kilométerre van (légvonalban) a pénztárral és pénztárossal ellátott állomás.

Davos Dorf vasútállomásának kereskedelmi személyzete hamarosan eltűnik – „önkiszolgáló” lesz az állomás és a jegyváltás, illeszkedve az RhB hosszú távú tervei közé
(a képek forrása: Google Street View)

A hosszú távú elképzelések között szerepel az, hogy csökkentsék a személyi költségeket, ám ezzel egyidőben ne romoljanak a jegyváltási lehetőségek sem. Elsősorban ezt automaták telepítésével kívánják elérni. Davos Dorf állomás az első a sorban, amelyet az új elképzelések szerint alakítanak majd át. A helyszínválasztás mellett szól az is, hogy Davos településén amúgy is két olyan vasútállomás van, ahol személyes jegyértékesítés folyik jelenleg.
A most Davos Dorf állomáson dolgozó munkatársakat az RhB nem építi le: Davos Platzon kínálnak nekik helyet: itt az állomást két éve újították fel 42 millió frank ráfordításával.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.