2016. 12. 07.

Kínaiak vihetik a Škodát

A China Railway Rolling Stock Coproration, azaz a CRRC lehet a Škoda Transportation új tulajdonosa. Az ázsiai cég megerősítette: a csehek járműgyártójára fáj a foguk.


A Škoda Transportation megvásárlására tett ajánlatát megerősítette hivatalosan is november végén a kínai CRRC mozdonygyártó ágazata. Egyelőre azonban még nem született megegyezés a vásárlásról, ám a kínai fél szeretné mielőbb magáénak tudni a nagy múltú járműgyártót. Az egyezség végére várhatóan az év végéig kerül majd pont. 
A Škoda konszolidált eredménye 2015-ben 18,3 milliárd korona volt, a tiszta nyereségük pedig 588 millió korona volt tavaly.
A cseh járműgyártó megvásárlásával komoly előnye lenne a kínai gyártónak, hiszen ilyenformán könnyen hozzáférhet az Európai Unió piacához. A tervek szerint a CRRC pedig erősíteni szeretné szerepét az európai piacon, erre utal az is, hogy Bécsben nyitottak nemrégiben képviseletet és szeptemberben a cseh LEO Express tőlük rendelt új motorvonatokat, amelyeket 2018-ban szállítanak majd le.
A CRRC és a Škoda között nem mellesleg már most is létezik együttműködés: a 27T típusú villamosokat az ázsiai piacra a kínaiak gyártják. A CRRC másik nagy reménysége Izrael lehet, hiszen a hírek szerint a CRRC az ajánlattételi lejárás során olyan nagymúltú cégeket előzött meg, mint az Alstom, a Bombardier, a Hitachi, a Siemens vagy éppen a Stadler Rail. Ennek eredményeként mintegy egymilliárd euró értékben 330 új villamos motorvonatot szállíthatnak majd Izreaelbe 2019-től.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.