2017. 04. 10.

Pendolino-frissítés a ČD-nél

Több mint egy évtized után némi frissítésen esnek majd át a cseh Pendolino-motorvonatok. A hét, még szolgálatban lévő szerelvény belső terét a következő évek során felújítják és korszerűsítik – a Railjetekkel közel azonos megjelenésűvé alakítják majd őket.





A DPOV, a.s. műhelyében sorra kerülő munkák során teljesen új utastájékoztató rendszert kapnak a vonatok, kicserélik a belső burkolatokat és új székeket, poggyásztartókat helyeznek el a belső térben. A munkák során megújul a vizesblokk is, korszerű, kisebb vízfelhasználású rendszerre cserélik a meglévőt. Ugyancsak teljesen kicserélik a világítást és a konnektorokat is.

A leendő elsőosztályú utasterem látványterve

A másodosztályon maradnak a soros ülések is a felújítás után is

A bisztró is megújul. hangulatában a Railjetekhez illeszkedik majd leginkább

A gyerekmozi ötletét is alighanem az ÖBB-s kocsik és a Railjetek inspirálták
(a képek forrás: České Dráhy)

A szerződések aláírása után az első vonat felújítása ezen a nyáron kezdődik majd és ha minden jól megy, a cseh vasutasnapon, a „Nemzeti vasutasnapon” az ősszel be is mutatkozhat majd a megfiatalodott szerelvény.
A ČD még 2003 és 2005 során szerzett be hét, egyenként hét részes Pendolino-motorvonatot. A 680-as sorozatú szerelvények korábban a nemzetközi forgalomban is megfordultak Prága és Bécs között, ám a Railjet-vonatok és a magánvasúti szereplők megjelenésével a ČD új területen, a Prága–Ostrava tengelyen veti be a vonatokat, jellemzően SuperCity vonatnemben közlekedő prémium járatként. A járatok meglehetősen sikeresek, 70-100% közötti ülőhely-kihasználtsággal járatja őket a ČD. Az egyik szerelvény 2015-ben megsérült Studenka mellett egy balesetben, de a korábban javíthatatlannak tűnő járművet mégis felújítják, mivel mind a hét szerelvényre szükséges van a ČD-nek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.