2017. 04. 11.

Gotthard Panorama Express: az SBB új zászlóshajója

Új prémium ajánlattal várja az utasokat azt SBB: a Gotthard Panorama Express a régi Gotthardbahn látványosságait ötvözi a hegyi tavakon való hajózás kellemes óráival – egyben forgalmat generál a régi pályán közlekedő InterRegio-vonatokon, amiből összességében a régió profitálhat.




Az SBB és általában a svájci közlekedés mindig is tudta, hogyan adja el magát: itt van Európa legmeredekebb menetrend szerinti autóbuszvonala, de itt jár a világ leglassabb gyorsvonata, a Glacier Express is. Az SBB most a tranzitforgalom nagyjától megszabadult Gotthardbahnra szeretné a turizmus fénycsóváját ráirányítani és így született meg a Gotthard Panorama Express ajánlat és márkanév.
Maga az ajánlat egy közel három órás gőzhajózást tartalmaz a Luzern közelében elterülő Vierwaldstättersee tükrén, majd Flüelen állomásán a dél felé tartó vonatra váltva elsőosztályú panorámakocsiból élvezheti az utas a régi Gotthardbahn látványos műtárgyait és a hegyeket. A Luzern és Bellinzona közötti óránkénti InterRegio-vonatokra fűzi fel az ajánlatot, ahol néhány vonat kifejezetten a már említett márkanév alatt közlekedik majd: ez garantálja a klimatizált elsőosztályú panorámakocsit és a másodosztályon a fotózni vágyóknak lehúzható ablakos járművek is maradnak. Az SBB a vonatokat hétköznaponta július 3. és október 20. között közlekedteti, de az hétvégi napokon már április 14-étől egészen október 22-éig lehet utazni a járattal.

A gőzhajózás és a vonatozás élményét kombinálja az SBB új márkaneves ajánlatával

Az utasok többnyelvű ismertető segítségével igazodhatnak ki a Gotthard-vasút történetében és építményei között.
A normál vonat- és hajójegyeken felül 24 frankos felárat kér az SBB a márkaneves vonatra, ha a Gotthard-alagút benne van az utazásban, ha nincs, akkor csak 12 frankos felárat kell fizetni fejenként.
A szaksajtó megjegyzi: a szolgáltatás a nem túl népszerűvé sikerült Wilhelm Tell Express reinkarnációja, azzal, hogy az SBB már kihasználja a korszerű technikai megoldások nyújtotta lehetőséget és audiovizuális tartalmakat is kínál a látnivalók mellé. Az egyik ilyen korszer megoldás az eredeti Gotthard-alagút falára vetített tartalom, amely mellett 5 km/h-s sebességgel és csökkentett belső világítással halad el a vonat – ez ismerteti az alagút fontosabb ismérveit.
A csomagajánlat részletei az SBB oldalán böngészhetők.

Igazán páratlan élmény a panormámakocsikban az utazás, de a vasútbarátoknak azért maradnak lehúzható ablakos, igaz, másodosztályú kocsik
(fotók: SBB)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.