2019. 02. 26.

Ismét motorvonatokat vesz a ČD

Motorvonatokat rendel a České Dráhy. Ráadásul nem is akárkitől: a Škodától. Annak ellenére, hogy a Panter-családdal volt némi gondjuk, mégis a hazai gyártó termékei mellett döntöttek.





A České Dráhy vezérigazgatója, Miroslav Kupec megerősítette, hogy megszületett a nyertes az ötven új motorvonatra szóló pályázaton. A kiírás szerint egységenként 140 és 160 közötti ülőhelyet kell biztosítani, de három egységnek üzemszerűen összecsatolhatónak kell lennie. A tenderen indult a spanyol CAF a Civity fantázianevű motorvonattal, valamint a Siemens és az Alstom is, de végül meglepő módon a Škoda nyert, így újabb RegioPanter-ek érkezésére lehet számítani. Az érkező járművek közül 11 már biztosan Plzeň környékén fog közlekedni, a többire Csehország középső és keleti vonalain számít a ČD.

Regionális kialakítású, kétrészes Panter érkezik České Velenice állomására. A ČD-nek tetszenek a motorvonatok, rendeltek a Škoda járműveiből ismét
(fotók: Halász Péter)

A forma nem lesz teljes ismeretlen: a cseh hálózaton már 28 hasonló motorvonat közlekedik, különböző hosszúságban. A regionális forgalomra berendezett RegioPanter becenévre hallgató járművekből 20 darab háromrészes (ebből 12 csak 3 kV egyenáramról üzemel, a többi 8 db 25 kV 50 Hz-ről is), valamint 8 darab kétrészes üzemel jelenleg. A távolsági forgalomra berendezett InterPanter-ekből további 14 darab van, ezekből főleg a Prága–Pardubice–Česká Třebová–Brno gyorsvonatok vannak kiállítva.

Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.