2019. 05. 22.

Új egyenruhát kapnak a cseh pályavasúti dolgozók

A cseh pályavasúti szolgáltató, az SŽDC új egyenruhát vezet be a forgalmi személyzet számára, amelyeket a minap mutattak be Prágában. Az új formaruhák már a pályavasút új arculati elemeit hordozzák és a következő egyenruhacserénél minden munkatárs megkapja az új kollekciót.




A cseh pályavasút, a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) új egyenruha-kollekciót mutatott be a minap. A prágai eseményen az SŽDC vezérigazgatója, Jiří Svoboda úgy fogalmazott: fontos szempont, hogy a munkatársak kényelmes és könnyen kezelhető ruházatot kapjanak és minden pályavasúti munkatárs számára megfelelő viseletet kínáljanak a beltéri és a kültéri munkákhoz egyaránt.


Összesen tízféle változatot mutattak be most, ebből kiderül, hogy a hölgyek választhatnak a szoknyák és a nadrágok között, illetve a felsőrészek is kombinálhatók. Érdekesség, hogy nem modellek, hanem valódi pályavasúti munkavállalók vették fel a bemutatóra az új egyenruhákat, ők tesztelték ezeket az elmúlt hetek során.

(fotók: Správa železniční dopravní cesty)

Az egyenruhák tervezésekor szempont volt, hogy az időtálló szabás mellett megjelenjen a ruhákon az SŽDC új emblémája is és ezzel még inkább kiemelésre kerüljön a szintén állami vállalkozó vasúttársaságtól, a České Dráhytól való különbözőség. Újdonság, hogy a formaruhák diszkrét, ám hasznos kiegészítőket kaptak: számos fényvisszaverő elem segíti a dolgozók felismerését korlátozott látási körülmények között.
Az egyenruhák cseréjére mintegy 70 millió koronát fordít a pályavasút: 4500 dolgozót kell kistafírozni a soron következő egyenruhacserénél. Az egy munkavállalóra vetített költségek – az ÁFÁ-t nem számítva – 16 ezer korona körül járnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.