2019. 06. 01.

“A legtöbb, mi adható” – Mashinky teszt

A klasszikus kávéreklám szlogenjével lehetne jellemezni Jan Zelený alkotását, ami jelenleg a Steam korai hozzáférés (Early Access) rendszerében érhető el. De miért is? Ez is egy Railroad Tycoon reboot lenne? Vagy több?





Megjegyzés: jelen teszt az íráskor elérhető “May 22 2019” korai hozzáférésű verziót mutatja be. Ez a későbbiekben változhat, ahogy a készítő fejleszti a programot.

Kezdetben vala a vonatos-gazdaságis stratégiák origója, a Railroad Tycoon sorozat 1990-től (I., Deluxe, II., III.), és annak mellékágai (Sid Meier's Railroads!), később más hajtások, mint OpenTTD, Cities in Motion család, Train Fever, Railway Empire, stb. Ezek 2-4 éves időközönként követték egymást, így a vasútbarát gazdasági szimulációk kedvelői nem voltak elkényeztetve, főleg amilyen gyermekbetegségekkel és korlátokkal küszködtek a felsorolt programok - az OpenTTD kivételével, ami az opensource mivoltából adódóan állandó fejlesztésre adott lehetőséget. Ebben az állóvízben bukkant fel kis képzavarral élve tengeralattjáróként alulról settenkedve a programozó és vasútbarát Jan Zelený játéka 2017 őszén.
Jan persze nem zöldfülűként kezdte, korábban a Mafia sorozatról híres 2K Interactive-nál dolgozott, illetve az ARMA sorozatot és DayZ-t kiadó Bohemia Interactive sorait gyarapította, majd kilépve egymaga elkezdte a Mashinky megalkotását – milyen szerencsés kombináció – játékfejlesztő és vasútbarát.

Mit kapunk a pénzünkért, ha beszerezzük? Jelenleg csak digitális formában érhető el, Steam fiók szükséges az aktiváláshoz: árukereső.hu, Steam áruház, muve.hu
Gyors telepítés (1049 MB helyet kér) után első kellemes meglepetés: már bétaverzióban is támogatja a magyar nyelvet! Néhol vannak félrefordítások vagy bent maradt angol szövegek, de ezeket jelezve a készítőnek a megfelelő fórumokon (Steam közösségközpont, Facebook), a következő frissítésben kijavításra kerülnek.


Elindítva a játékot, egy puritán de célszerű főmenüben találjuk magunkat, ahol (jelenleg) új játékot indíthatunk, illetve később többjátékos meccseket is (2-8 fő, az ígéretek szerint), illetve van lehetőség mod-okat hozzáadni.

Új játékot indítva helyből 8+1 lehetőséget találunk, mivel gazdasági stratégiák között egyedülálló módon procedurális tartalomgenerálás módszerével hozza létre a térképet, a +1 opcióval egy számsorral megadhatjuk a generálás alapját (lásd a hivatkozott ismertető). Fent két további fülön egyénileg szerkesztett vagy Steam Workshop-ból hozzáadott térképeket választhatunk ki és haladó beállításokat eszközölhetünk, amik a játékmenetre lesznek hatással (pénzügyek, vonatok közlekedése, stb.).


Betöltés után egy tutorial fogad, amiből megtudjuk, hogy itt a pénz nem minden. A tutorialt letudva megkezdődhet a cégbirodalom építése, ami nem lesz olyan könnyű, mint elsőre tűnik. Kezdetben sima pénzből (zöld) vesszük a depót (fűtőházat), mozdonyokat, és kocsikat, és kiépíthetjük az első vonalunkat, a Space lenyomása után átváltva az izometrikus építkezési nézetbe, ahol a grafika is átvált cell-shaded stílusú egyszerűsített, de áttekinthető változatra.


Elkezdve összerakni a vonatot észrevehetjük, hogy pénzért csak az alapszintű járművek érhetőek el, a magasabb szintűekért tokenekkel kell fizetni. Vagyis csak az utasszállításból nem lehet megélni, ha szinten akarjuk tartani a járműparkot. Hogy lehet tokent szerezni? Az adott típusú árut kell leszállítani a megfelelő termelőhelyről a feldolgozáshoz, amiért járnak a tallérok. Alapból 3-4 nyersanyag érhető el, de ez is épp elég, hogy lefoglalja a felhasználót az alapok kiépítésével - például a szerszámgyár szenet és deszkát fogad, deszkát viszont a fűrészüzem csinál rönkfából, amit az erdészet ad - egyszerűnek hangzik, de ez is órákra le tudja kötni a játékost.


A későbbi korszakokban akár 4-5 ilyen gazdasági rétegen is átmehet egy nyersanyag, miközben pénzre, más árucikkekre/nyersanyagra vagy megfelelő tokenre lehet váltani. (spoiler: dízelmozdonyokat olajos tokenből, villanyt erőművi szállításokból lehet kigazdálkodni például, és ezek ha épp hiány van, a mozdony lassabban fog közlekedni) Itt például helyből négyféle token áll rendelkezésre. Érdekes hibája a játéknak, hogy amiből nincs készlet, azt nem is mutatja a menüsoron.


Teljes gőzzel előre, kezdjük meg az áruszállítást: első meglepetés, nincs minden állomáson eldugva a peron alatt mindenféle kocsi, mint a hasonló szimekben - értsd, ami felrakodásra kerül, annak megfelelően automatikusan besorozódik a kocsi -, hanem a depóban a célnak megfelelően kell összeállítani a vonatot és elindítani, majd az idő előrehaladtával az egyre gyarapodó forgalomban kinavigálni a bevetési helyére. Bizonyos mértékben ez nagy szabadságot ad, mert nem vagyunk megkötve, mit bír(nak) a mozdony(ok) és a költségvetés, mehet minden. Mozdonyok? Igen, az egyik korábbi update-el bekerült a többes üzem, a vonat mozdonya elé kapcsolhatunk előfogatként még egyet vagy a végére tolómozdonyt, ez megjelenik valósághűen a vonat fizikájában is, mivel a játék több realista faktorral számol, mint a járművek rakott és üres tömege, mozdonyok teljesítménye(!), gyorsulási értékek, végsebesség. Ha túl hosszú vonatot rakunk össze, akkor pirossal jelzi, hogy túlsúlyos üresen (vagy rakottan), de ettől még engedi elindítani, csak aztán elképzelhető hogy lassabb lesz vagy egy emelkedőn lefullad. Továbbá a jelzők, váltók, kereszteződések elhelyezésénél is figyelembe kell venni az alkalmazott vonathosszokat, egy túl hosszú vonat könnyedén meg tudja bénítani a váltókörzetet, ezáltal áttételesen más vonatokat.


Elkezdve kiépíteni a hálózatot, a második vonat üzembe helyezése után erősen szükségessé válik a jelzők telepítése. E téren a játék felemás képet mutat, kicsit biztosra kell menni, hogy a vonatok ne akadjanak össze egymással szemben állva, illetve a váltók lefedezése minden irányból meglegyen, mert ellenkező esetben könnyen forgalmi dugó alakulhat ki az előbb említett módon. Szerencsére többféle típusú jelző elérhető, röviden rámutatva az egérrel megmutatja a leírását, mint sima fedezőjelző, “chain signal” - ez fogja a vonatot amíg a következő jelző nem lesz szabad, stb. Továbbá érdemes az említett módon a jelzők elhelyezését és vonathosszokat szinkronban tartani, egy-egy váltókörzetbe belógó vonat fogja az egészet és addig semmilyen áthaladás nincs engedélyezve a jelzők által fedezett szakaszokon - igaz ez kijátszható, a vonatok adatlapján van egy “jelző figyelmen kívül hagyása” funkció, ami kvázi hívójelzést ad a következő jelzőre, lassan elhalad mellette ennek megfelelően. Kellő odafigyeléssel forgalmi dugók megoldhatóak vele gyorsan, de célravezetőbb, ha a különböző irányok összekötéseit mindkét irányban elválasztjuk jelzővel, így logikailag nem lesznek egy vonatfoglaltságban.


Küldetések: sokszínűek és véletlenszerűek, mindig ellát velük a program, hogy ne unatkozzunk, de ha nem sikerül elsőre, akkor sincs katasztrófa. Például adott szállítási volument érjünk el, az évenként ismétlődik, amíg nincs teljesítve, vagy adott áruból/utasból/postából szállítsunk ide-oda. Ezek mellett vannak még jutalmakkal járó bónusz missziók is, amiknél anyagiakkal vagy különleges járművekkel gazdagodhatunk. Apropó küldetések: itt számolja a fejlesztéseket is, ami korszakokra van bontva, egy-egy korszak gépei alapból elérhetőek, ha feljebb akarunk lépni, akkor jelzi hogy mi szükséges hozzá. Például az első és második korszak közötti lépcső 100-100 fa és szén tokent kér, vagy kivárhatjuk az idejét türelmesen - tehát előbb-utóbb mindenképp fejlődünk. Továbbá ez is állítható a testreszabott nehézségnél a menüben.


Jobban belemélyedve a játékba, megtaláljuk a gazdasági részét: egy kattintással hitelt vehetünk fel (csak pénzbeli, token nincs), visszafizethetjük, költség-bevételt nézhetünk - a mozdonyok öregszenek, ez bizonyos következményekkel jár financiális és vizuális(!) téren, mint rozsda és növekvő költségek, továbbá az állomásokat is tuningolhatjuk korlátlanul váróteremmel, raktárral, rakodóval, virágcseréppel, amit csak megkíván a gazdasági érdek és az utaspropaganda.


Kedvcsinálónak talán megteszi a fenti, nem szándékoztam felfedni az összes titkát a játéknak - legutóbb a villamosított korszak és kellékei került be - a játék mellett meg lehet ismerni a beépített pályaszerkesztőt (amiben akár valós térképeket is lehet csinálni útmutató alapján), Steam Műhely modjait - jelenleg száznál is több elem érhető el, nagy része járműállomány és térkép, egyszerűen a feliratkozással települ és indítás után elérhető; mint például V100, Bardotka, Búvár, emeletes kocsik, ezek mellett valódi modok is vannak, mint bővített kapacitású gyárak, realisztikus nehézség, stb.



Zárszóként: mindenképp érdemes megvenni a Mashinky-t, ígéretes jelen formában is - amit tükröz a Steamen több mint ezer “nagyon pozitív” felhasználói értékelés és elnyert díjak. Méltó utódja Chris Sawyer Transport Tycoon-jának. Valamint várjuk a végleges verziót - a jó munkához idő kell, főleg ha egyedül csinálják. Mint Jan Zelený.


Götz Bálint

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.