2019. 06. 24.

Tőkésít a RegioJet

Pénzpiaci műveletet hajt végre Csehország legnagyobb magánvasút-társasága, hogy biztosítsa a folyamatos fejlődés lehetőségét.






Június 18-án zárult az előzetes aukció, aminek keretében a RegioJet jelentősebb pénzösszegre tett szert. A Česká spořitelna közreműködésével kibocsátott 5 éves futamidejű kötvények 921 millió koronát (11,66 milliárd forint) hoztak a legnagyobb cseh magánvasútnak. A cseh üzleti és privát befektetők érdeklődése felülmúlta a várakozásokat. Petr Kohoutek, a RegioJet márkát tulajdonló Student Agency Holding pénzügyi igazgatója szerint ez is a cégcsoportba vetett gazdasági jellegű bizalmat mutatja és Csehországban nem csak egy kedvelt és előnyben részesített személyszállító cégként tekintenek rá.

A kötvénykibocsátásból befolyó összeget a mostani flotta korszerűsítésére és bővítésére fordítják majd, illetve lejáró bankkölcsönöket refinanszíroznak belőle. Pénzügyi értelemben véve június 26-án a prágai tőzsdén véglegesedik a kibocsátási tranzakció.

A Havířov–Prága viszonylatú RJ 1014-es érkezik Ostrava-Svinov állomásra június 12-én 4 perc késéssel.
A meglehetősen vegyes múltú kocsipark ellenére is stabil és kiszámítható a szolgáltatási színvonal.

Az idei első negyedévi mutatók a várakozásoknak megfelelőek: 12,6 százalékos az utasszám-növekedés és 18 millió koronás bruttó üzleti eredményt tud felmutatni a cég. A bevételek az utasszámmal arányosan, 10 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. A jelenleg Prága–Ostrava, Prága–Kassa és Prága–Brno–Bécs/Pozsony vonalakon szolgáltató társaság számára a pénzügyi stabilitás jelenleg kiemelkedő fontosságú, hiszen a legnagyobb ellenfelei az állami vasutak (ČD, ZSSK és ÖBB).

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.