2020. 08. 04.

Prága: egységes arculat

Egységes arculatot kapnak a jövőben a prágai tömegközlekedési járművek. A Pražská Integrovaná Doprava, a PID keretében közlekedő járművek folyamatosan kapják meg az új megjelenést, ezzel szinte teljessé válhat a közép-cseh régió közlekedésének integrációja.




A prágai térségben már jóval korábban megjelent az integrált tömegközlekedés, 2016 óta pedig egyre komolyabb szerepet kap a PID, főleg az elővárosi közlekedés integrációjában. A mostani döntés alapján a közeljövőben valamennyi tömegközlekedési jármű egységes arculatot kap. A terveket a CZECHDESIGN nevű szervezet pályázatán értékelték a szakemberek és nem csak a járművek arculatára, hanem a PID logójára vonatkozó pályaműveket is vártak.

A metrók is új megjelenést kapnak majd

A bírálóbizottság MgA. Petr Štěpán, Bc. Bohumil Vašák, Doc. MgA. Mikuláš Macháček pályaművét találta megfelelőnek és a pályamű a PID szándékai szerint a következő másfél évtizedre fogja meghatározni a közlekedési járművek arculatát. Az elképzelések szerint a tiszta, modern és az ikonikus T3-as villamosok megjelenése inspirálta a tervezőket, de pont ezekre a járművekre nem kerül majd fel a fehér alapon vörös fényezés. A dizájn folyamatosan vezetik majd be az új járművek forgalomba állításával és a járműfelújításokkal. Az új egységes arculat koncepciója azért is érdekes, mert a régire nagyban hasonlító, ám apró változtatásokat tartalmazó színterv 2 éve került szabványosításra, az ebben az időszakban beszerzett sok új autóbusz ezt a fényezést kapta. Miután ezek 8-12 évig biztosan forgalomban lesznek, az egységes arculattól ismét távolabb kerül egy időre a város és környékének közlekedése. Azon járműveket, amelyeket nem kell élettartam-hosszabbító felújításnak alávetni, szintén nem kapnak új fényezést: jó ideig maradnak az eredeti színek a Škoda 15T típusú villamosokon és a Siemens M1 sorozatú metrókon, ezzel szintén csorbulni látszik egységes küllemű flotta.

A közösségi közlekedés új arculata nem érinti majd az ikonikus T3-as villamosokat
(grafikák: PID)

A prágai közösségi közlekedésben amúgy nem a járművek színei a legnagyobb probléma: a koronavírus-járvány következtében gyakorlatilag teljesen megszűnt turizmus, ez érzékenyen érintette Prága közösségi közlekedési cégeit is. A bevételek jelentős részének kiesése miatt napirenden van az éves bérletek 3650 koronáról 5000 korona fölé emelése és hasonló irányban változhat a többi díjtermék is.

Halász Péter, Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.