2020. 11. 27.

Hétvégi gyors – 2020. november 21-27.

Hidrogénes vonatokat vesz az FNM. Próbaüzemben a ČD-TRAXX. LEGO-kockákból épült pályaudvar költözött Prágába. Töltőrobotot is árul már a buszgyár.


Észak-Olaszországban is hidrogénesítenek


Milánó | Olaszország – A Ferrovie Nord Milano (FNM) 6 darab Alstom Coradia Stream típusú motorvonatot rendelt hidrogénes hajtásrendszerrel és 36 hónapos szállítási határidővel a Brescia-Iseo-Edolo vonalra. A típusból a Trenitalia már rendelt hagyományos elektromos verzióban, ebbe pedig az iLINT-ből ismerős hajtásrendszer kerülhet. A új motorvonaok a '90-es években épült Aln 668-as sorozatú egységeket váltják. További 8 darabos opcióra is szerződtek a felek, amiből az első részletért 160 millió eurót fizet a regionális vasútvállalat. A hajtóanyagot az Iseo állomás melletti telephelyen 2023-ra megépülő Steam Methane Reforming (SMR) technológiájú üzem állítja majd elő, 2025-re pedig másik két helyszínen kívánnak elektrolízisen alapuló hidrogént előállítani. Szintén 2025-től tervezi a cégcsoporthoz tartozó FNMAutoservizi, hogy Valcamonicában 40 hidrogén üzemű autóbuszt is forgalomba állít.


Próbaüzemben a ČD TRAXX-ok


Praha [Prága] | Csehország – Menetrend szerinti személyvonatok élén teljesíti 10 ezer kilométeres próbaüzemét a ČD Cargo új mozdonya. A TRAXX 3-ast bár tehervonatokhoz szerezte be az állami vasúttársaság, egyelőre a Cheb és Karlovy Vary közötti szakaszon használják a „Krušnohor” gyorsvonatok élén, amelyek amúgy is ketté vannak vágva egy vágányzár miatt, így Ostrov nad Ohří és Karlovy Vary között buszok járnak. Az új mozdony hétköznap négy, hétvégén három pár gyorsvonat élén fordul meg a két város között. A későbbiekben a Prága és České Budějovice, illetve Linz közötti „Zápádní expres” járatok élén is kipróbálhatják az új mozdonyokat.

A 388 002-es számú TRAXX Cheb állomáson a Krušnohor gyorsvonatok egyikével
(fotó: Petr Šťáhlavský)

A ČD Cargo még 2018-ban rendelt tíz gépet a Bombardiertől és további 40 darabra opciója van. A TRAXX MS 3-asok a cseh és a szlovák mellett a lengyel, osztrák, német és magyar pályahálózaton való közlekedésre alkalmasak, így várhatóan hamarosan itthon is megjelennek legalább próba keretében.


Cheb megújul


Cheb | Csehország – Csehország nyugati kapjuának számít Cheb csomópontja. A németországi forgalom szempontjából jelentős vasúti csomópont felújítása az év végére ér véget: az 517 millió koronába kerülő projekt keretében megújult a vágányhálózat, a peronok és az aluljáró is. A felvételi épületet a Spárva železníc, azaz az infrastruktúra vasúti szolgáltatóktól független állami üzemeltetője 2022-2024 között újítja fel, a felújításra 820 millió koronát szánnak. A műemléki védettségű felvételi épület 1962-re készült el és nem titok, hogy az 1958-as brüsszeli világkiállítás építészeti megoldásai inspirálták a tervezőket.

A peronok és a vágányhálózat az év végére teljesen megújul, a munkák nagy részével már készen vannak. Cheb fontos kapcsolat a cseh és a német hálózat között, ez látszik az állomás színes forgalmán is

A felvételi épület műemléki védettséget élvez: ennek felújítása külön projekt lesz, 2022 és 2024 között kerít rá sort a Správa železníc
(fotók: Petr Šťáhlavský)


Állomás az állomásban


Praha [Prága] | Csehország – 342 ezer elem, 2700 kilónyi össztömeg: ez a prágai főpályaudvar épületének LEGO-változata. A mintegy 15 négyzetméternyi alkotást eredetileg 2015-re készítették a kladnoi CRESTYL nevű ingatlanbefektető cég számára, ahol az értékesítési irodában láthatták a látogatók. Most a pályavasúttal való megállapodás alapján az értékes alkotás a prágai főpályaudvarra került, ahol bárki megcsodálhatja.

(fotók: Petr Šťáhlavský)


Robotizált töltés


Deurne | Hollandia – Bár az elektromos buszok üzemeltetése alapvetően könnyebb, mint a fosszilis buszoké, de az automatizálás mindenhol extra segítséget jelent. A héten bemutatott rendszer esetében a robot a garázsban automatikusan csatlakoztatja a buszt a töltőre és le is választja azt. A teljes folyamat távolról felügyelhető és ezzel növelhető a rendelkezésre állás szintje is. Áprilisra a gyártó telephelyén egy kisebb szériát építenek ki ilyen töltőhelyekből, hogy valóságközeli tapasztalatot gyűjthessenek.



Vidékre mennek felfrissülni


Zvolen [Zólyom] | Szlovákia – A ČD és a ČD Cargo közös tenderén nyerte el a ŽOS Zvolen 5 évre a 754-es sorozatú (Brejlovec, Búvár) mozdonyok 13 darabjának nagyjavítását. Összesen 225 millió cseh koronát érő szerződést a CZ LOKO elől orozta el a szlovák cég, amelynek így már 60 %-ban külföldi megrendelései lehetnek.

Összeállította: Adorján Péter, Halász Péter, Petr Šťáhlavský

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.